◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.02.2024

Criza de legitimitate
și leadership

Ginés Marco, profesor de Filosofie Politică la Universitatea Catolică din Valencia (Spania), unde a fost și decan, consideră că lumea trece printr-o criză gravă de leadership, care se concretizează în slăbiciunea marilor puteri occidentale (https://www.stiripesurse.ro/puterea-de-convingere-a-statelor-unite-a-scazut-la-niveluri-de-neimaginat_3138843.html, postat pe 13 noiembrie 2023): autor al cărții „Loyalty” („Loialitate”) și coautor al lucrării intitulate „Manual of Anthropology to walk around the house” („Manual de antropologie pentru a te plimba prin casă”), crede că democrațiile sunt erodate și avertizează împotriva unui eșec: „Ceea ce avem acum sunt crize de încredere de proporții mari, deoarece există îndoieli bine întemeiate cu privire la gradul de angajament și convingere etică a conducătorilor.

Ne aflăm într-un moment de criză gravă de legitimitate și leadership în care cei mai relevanți actori politici ai țărilor care au fost o referință. Am văzut-o în Regatul Unit cu Brexit; în Franța, care este cufundată într-o criză profundă dincolo de „personismul” lui Macron; Germania și-a pierdut proeminența simbolică. Europa și SUA sunt cufundate într-o criză profundă de leadership, care este proiectată și în țările din America Latină. Sunt guverne efemere în ceea ce privește popularitatea lor, pentru că ele cad în dizgrație în măsura în care nu îndeplinesc așteptările și își falsifică promisiunile.

Democrația are presupuneri etice care sunt valoroase, cum ar fi separarea puterilor, posibilitatea de alternanță politică și principiul imperiului legilor pentru a fi un stat de drept. Aceasta poate fi sărăcită și devalorizată în măsura în care oamenii creează un teren favorabil pentru alunecarea către oligarhii și dictaturi ascunse și o pierdere a identității. Aceste pierderi de identitate sunt atunci foarte greu de recuperat. Ceea ce avem acum sunt crize de încredere de proporții mari pentru că există îndoieli întemeiate cu privire la gradul de angajament și convingere etică a conducătorilor. Este o problemă larg răspândită. Cel care nu se îngrijește devine corupt.

Există o lipsă de pregătire a liderilor. Contextul, experiența și abilitățile sunt din ce în ce mai puțin apreciate; poate fi lider oricine are o imagine bună și obține rezultate pe termen scurt. Cetățenii uneori nu vor să știe și nu înțeleg. Este ușor pentru conducător să îi ducă unde vrea și asta necesită doze mari de manipulare pe scară largă.

Puterea de convingere a SUA a scăzut la cote de neimaginat până acum câțiva ani. Amprenta funcției de secretar de stat american a marcat caracterul său, iar intervenția sa a produs un punct de cotitură. Nimic din toate astea nu se mai întâmplă acum,

În Orientul Mijlociu ne confruntăm cu o situație de ură care se întâlnea cu zeci de ani în urmă și în care orice merge pentru a demoniza adversarul și a-l lichida. Depășește cu mult ceea ce am putea susține. Situația în noiembrie 2023 este una de criză deschisă și poate fi proiectată în țările vecine, precum Iranul, și unde forțele aflate în conflict nu vor înceta până când orice indiciu de rezistență din partea adversarului nu va fi eliminat.

Așa-numita „softpower”, puterea blândă, a fost slăbită pe scară largă. Există o criză foarte profundă în organizațiile internaționale de mediere. Consiliul de Securitate al ONU se confruntă cu un moment problematic de ineficacitate absolută. Această ineficiență este endemică și discreditează posibilitatea unui guvern mondial, care ar putea aborda conflictele globalizate.

Prima lume este împrăștiată în presupusa lume a doua. Alături de aceasta avem și încercarea de a coloniza țări din America de Sud și Africa de către unii actori internaționali nu doar pentru a obține resurse, ci și influență militară”.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *