◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.11.2023

Împreună la birou, prin… avatar. Metavers se pregătește să „înghită” întâlnirile de serviciu virtuale

Metavers, lumea virtuală care este construită de companii mari precum Meta (fosta Facebook) şi Microsoft, va găzdui majoritatea întâlnirilor de serviciu în doi-trei ani, anticipează miliardarul Bill Gates, în postarea de sfârşit de an făcută pe blogul personal.

Gates notează că pandemia de Covid-19 „a revoluţionat” deja locul de muncă, mai multe companii ca niciodată oferind flexibilitate angajaţilor care doresc să lucreze de la distanţă.

„Aceste schimbări se vor intensifica în anii următori. În următorii doi sau trei ani, anticipez că majoritatea întâlnirilor virtuale se vor muta de la grile de imagini ale camerei 2D… la metavers, un spaţiu 3D cu avataruri digitale”, scrie Gates, afirmând că munca de la distanţă va atrage mai mulţi oameni în spațiul virtual.

Acea vizualizare bidimensională pe grilă pe care o descrie Gates şi pe care o aseamănă cu serialul „Hollywood Squares” este ceea ce obţinem în prezent cu majoritatea platformelor de videoconferinţă, cum ar fi Zoom sau Microsoft’s Teams.

În metavers am avea un avatar 3D care ar putea participa la întâlniri într-un spaţiu de birou virtual sau altă destinaţie, unde ar putea interacţiona cu avatarurile colegilor tăi. „Ideea este că în cele din urmă vă veţi folosi avatarul pentru a vă întâlni cu oameni într-un spaţiu virtual care reproduce sentimentul de a fi într-o cameră reală cu ei”, scrie Gates.

Dar Gates adaugă că utilizatorii vor trebui să poarte căşti de realitate virtuală şi/sau ochelari de protecţie pentru a face acest lucru.

Gates, care a demisionat din consiliul de administraţie al Microsoft în 2020, adaugă că fosta sa companie lucrează la adăugarea de avataruri 3D şi alte elemente prietenoase cu metaversul la software-ul său Teams, destinat companiilor. Şi Teams ar putea chiar să acces la metavers, acum că Microsoft colaborează cu Mark Zuckerberg şi Meta pentru a face reţeaua socială Workplace a acestuia din urmă compatibilă cu Teams.

Gates notează însă că va fi nevoie de timp şi de disponibilitate din partea utilizatorilor şi a angajatorilor lor înainte ca viziunea lui pentru un loc de muncă virtual în metavers să devină realitate.

În primul rând, companiile tehnologice precum Meta şi chiar platformele de jocuri precum Roblox şi Minecraft al Microsoft încă dezvoltă lumile virtuale care vor alcătui metaversul.

Gates admite, de asemenea, că „pentru a surprinde cu acurateţe expresiile, limbajul corpului şi calitatea vocii, oamenii vor avea nevoie de dispozitive tehnologice scumpe, cum ar fi căşti VR şi poate chiar mănuşi de captare a mişcării. „Ne apropiem de un prag în care tehnologia începe să reproducă cu adevărat experienţa de a fi împreună la birou”, anunță Gates.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *