◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.09.2024

Piața roboților. Avertismente privind posibile evoluții

Progresul tehnologic amenință cu dispariția sute de milioane de joburi din industrii în care lucrează în prezent 25% din forța de muncă de la nivel global, potrivit estimărilor Bloomberg Economics: într-un raport publicat de Bloomberg Economics, Ziad Daoud și Scott Johnson susțin că aproximativ 800 de milioane de oameni și-ar putea pierde pe viitor locul de muncă din cauza automatizării. Emiratele Arabe Unite, Cehia, Slovacia și Japonia sunt cele mai expuse riscului reprezentat de automatizare. Este vorba de țări în care mulți angajați ocupă poziții simple, joburi de rutină, roluri ce pot fi preluate cu ușurință de roboți și care se bazează deja pe forță de muncă ieftină.

Potrivit celor doi economiști, creșterea gradului de automatizare va adânci inegalitatea socială. Astfel, dacă inițial roboții au amenințat în special pozițiile ocupate de persoane slab calificate, acum au ajuns să înlocuiească și acele joburi ce pot fi reduse la procese automatizate. Sunt joburi aflate la mijlocul scalei retribuțiilor – dispariția acestora are automat ca efect creșterea gradului de polarizare. Însă tehnologizarea nu are doar consecințe nefaste. O parte din țările expuse riscului automatizării se confruntă cu îmbătrânirea aceelerată a populației, ceea ce înseamnă că automatizarea ar putea atenua dezechilibrele demografice.

 

Avertismentul lui Stephen Hawking

În următorii 100 de ani, adică până la sfîrșitul secolului al XXI-lea, calculatoarele ar putea prelua controlul, dacă omul nu este atent şi nu ia măsuri imediate: chiar dacă sună a scenariu SF, avertismentul – unul din primele de acest fel din lume – a fost dat de astrofizicianul Stephen Hawking, în cadrul Zeitgeist Conference, desfăşurată la Londra, la începutul lunii mai 2015: „Inteligenţa artificială o va întrece pe cea a oamenilor în următorii 100 de ani. Când se va întâmpla acest lucru, trebuie să vă asiguraţi că roboții respectivi au aceleaşi obiective ca ale noastre”, a subliniat Stephen Hawking. „Viitorul nostru este o cursă între puterea tot mai mare a tehnologiei și înțelepciunea cu care ne vom folosi de ea”, a mai atras atenţia astrofizicianul. Nu este primul avertisment pe care Hawking l-a dat în privinţa inteligenţei artificiale. El a semnat o scrisoare deschisă, alături de Elon Musk, şeful companiei Tesla, unul dintre cei mai inovativi experţi în tehnologie, în care avertizează asupra riscului pe care îl poate avea asupra evoluției lumii, dezvoltarea rapidă şi necontrolată a inteligenţei artificiale. Avertismentele transmise la întâlnirile tradiționale anuale de la Davos (Eleveția) privind înlocuirea muncii medicilor și juriștilor de către roboți sunt, de asemenea, de luat în seamă.

Roboţii au un puternic efect de transformare asupra pieţei muncii la nivel mondial, iar tendinţa va continua. Această formă de automatizare este în prezent dublată de progresele în domeniul inteligenţei artificiale, nici un loc de muncă nemaifiind sigur, potrivit unei analize a International Data Corporation. Lumea tradiţională a muncii începe să intre într-un conflict puternic cu lumea nouă: Reţelele de ro¬bo¬tică vor afecta foarte multe joburi, teh¬no¬lo¬gia va înlocui foarte multe slujbe, dar, exact cum a făcut-o şi în trecut, va deschide oportunităţi pentru joburi complet noi. Piaţa muncii va traversa o serie de transformări semnificative ca ur¬ma¬re a schimbărilor aduse de teh-nologie, însă viitorul nu trebuie privit cu foarte multă îngrijorare, pentru că roboţii vor înlocui activităţile repetitive, în timp ce angajaţii vor desfăşura activităţi din ce în ce mai creative şi mai sofisticate. Piaţa muncii se află într-o eră în care dezvoltarea tehnologiei este exponenţială. Există două lumi care încep să intre în coli¬ziune: lumea tradiţională, care începe să intre într-un conflict puternic cu lumea nouă și no¬ua generaţie, care vede tehnologia ca fiind so¬lu¬ţia principală în dezvoltare.

 

Avertismentul lui Elon Musk

„Unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizației umane pe Terra este inteligența artificială” (AI), a spus Musk participanților la Summitul Guvernului Mondial din Dubai (Emiratele Arabe Unite), după care a menționat progresele ChatGPT ; ChatGPT arată că AI este incredibil de avansată, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, susține miliardarul Elon Musk: „Este atât pozitiv, cât și negativ. Promite foarte multe”, a spus Musk, adăugând că, „odată cu asta vine un mare pericol”. Șeful Tesla, SpaceX și Twitter este totodată și co-fondatorul OpenAI, startup-ul american care a dezvoltat ChatGPT – un așa-numit instrument AI generativ, care returnează răspunsuri asemănătoare cu cele date de Oameni la solicitările utilizatorilor.

ChatGPT este o formă avansată de inteligență artificială, alimentată de un model de limbă numit GPT-3. Este programat să înțeleagă limbajul uman și să genereze răspunsuri bazate pe baze uriașe de date. ChatGPT „a ilustrat Oamenilor cât de avansată a ajuns AI, care a avansat mult de ceva vreme. Pur și simplu nu avea o interfață de utilizator care să fie accesibilă pentru majoritatea Oamenilor. În Timp ce mașinile, avioanele și medicamentele trebuie să respecte standardele de siguranță impuse prin reglementări stricte, AI nu are încă reguli care să-i țină sub control dezvoltarea. Cred că trebuie să reglementăm siguranța AI, sincer: reprezintă, cred, un risc mai mare pentru societate decât mașinile, avioanele sau medicamentele”, potrivit lui Musk.

Miliardarul a avertizat de mult despre pericolele dezvoltării neîngrădite ale AI. El a declarat cândva că inteligența artificială este „mult mai periculoasă” decât focoasele nucleare. Cuvintele sale au mai multă gravitate astăzi, deoarece ascensiunea ChatGPT amenință să aibă consecințe semnificative asupra piaței muncii. Musk a părăsit consiliul de administrație al OpenAI în 2018 și nu mai deține nici un pachet de acțiuni în companie: „Inițial, a fost creat ca o organizație nonprofit cu sursă deschisă. Acum este cu sursă închisă și pentru profit. Nu am o miză deschisă în OpenAI, nici nu sunt în consiliu și nici nu o controlez în vreun fel”.

O parte din motivul deciziei lui Musk de a înființa OpenAI a fost pentru că „Google nu a acordat suficientă atenție siguranței AI”, a spus el. ChatGPT a creat o bătălie aprinsă între Google, un titan al căutărilor pe internet, și Microsoft, care a investit în OpenAI și a integrat softwareul în browserul său web, Bing. Google a răspuns ChatGPT cu propriul său instrument rival, numit Bard…

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *