◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

A apărut Revista UZP nr. 11

Presa profesionistă, pe sensul unic al performanței

Revista UZP și-a obișnuit cititorii cu un conținut dens, aplicat, care reflectă pe deplin problematica presei și a organizației. Numărul 11 al publicației nu face excepție. De la pilonii jurnalismului care continuă din ieri spre mâine până la prezentul viu și pulsând al breslei, UZPR este în plină acțiune și revista Uniunii îi prezintă suflul profesional în obișnuitele condiții grafice remarcabile.
Editorialul semnat de președintele Doru Dinu Glăvan punctează apropiata aniversare a unui secol de existență a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. „Astăzi, la aproape un secol de la înființare, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România are spre ce privi în urmă și, de asemenea, toate motivele să privească înainte. Capabilă să atragă tineri jurnaliști, dar și să-i țină aproape pe cei care îi dau esența și valoarea, să gestioneze o problematică extrem de complexă a situației presei în era internetului sau să stea alături de entități de înaltă ținută ale culturii și mediului academic, UZPR continuă, la scara mileniului trei, marele principiu al «părinților fondatori» – profesionalizarea prin creaţia publicistică de mare ţinută”. Aceste repere fixe ale gazetăriei românești sunt detaliate cu fiecare întoarcere de pagină. Gala Premiilor Uniunii pe anul 2017 și Premiile „Eminescu, ziaristul” au fost, fără îndoială, evenimente reprezentative pentru parcursul breslei și locul său în societate. Jurnaliști din toate domeniile presei, personalități remarcabile, din toate generațiile, ale condeiului, au primit distincțiile UZPR, menite să pună în evidență o „Conexiune între trecutul, prezentul și viitorul jurnalismului românesc”.
La rolul presei în societatea actuală românească se referă și seria de parteneriate pe care UZP le derulează cu numeroase instituții de cultură și manifestări de anvergură, toate acestea reflectate în paginile Revistei UZP nr. 11. Nu lipsește din bogatul sumar rubrica „Reflexii”, unde se exprimă liber, așa cum se cuvine unei bresle cu profesioniști ai liberei exprimări, un jurnalist consacrat și un tânăr aspirant la această complexă profesie. De asemenea, foarte bine aspectate sunt interviurile, deopotrivă interne, cu personalități ale presei românești, și internaționale, cu gazetari și scriitori care punctează eterna și fascinanta legătură dintre literatură și presă, ambele emanații ale aceleiași nobile vocații a scrisului. De asemenea, la rubrica „Din interviurile de altădată ale lui Carol Roman” este publicat un portret al marelui gazetar care a fost George Ivașcu. Imaginea sa profesională, vie și sensibilă, transcede timpurile și „modele” din gazetărie. „Nimeni şi nimic nu va putea întina memoria acestui mare ziarist, intelectual de certă valoare, făuritor de presă modernă”, conchide autorul.
Sunt prezente în paginile publicației, într-un grupaj relevant, prezentări ale unor ziare și reviste din România și de peste hotare care animă spiritul românesc, care dau culoare și valoare unei plaje publicistice care cere tot mai mult efort în era internetului și a lecturii în viteză.
Unul dintre cele mai profunde articole ale Revistei UZP nr. 11 este cel care reflectă pe larg contribuția ziariștilor unioniști la împlinirea visului secular de unire a tuturor românilor într-un singur stat. Stând sub semnul Centenarului Marii Uniri de la 1918, seria de texte dedicate acestui eveniment astral din istoria României poartă semnături de calibru – Emil Șimăndan, Ștefan Mitroi, Miron Manega, Alexandru Cetățeanu, Dan Dulciu, Theodor Damian. „Singura raţiune de a fi a acestui stat, pentru noi, este naţionalitatea lui românească”, scria cândva inegalabilul Eminescu și nimeni nu a cutezat, în 100 de ani de la momentul fast pentru care marele poet a luptat neîncetat, să conteste credința inegalabilului Eminescu. Din același fast areal se detașează inițiativa „100 de cărți pentru Marea Unire”. Revista „Vatra veche”, iniţiată şi condusă de Nicolae Băciuţ, şi-a propus acest proiect îndrăzneţ, original, cu încărcătură simbolică: realizarea unei colecţii de 100 de cărţi semnate de autori mureşeni, pentru cei 100 de ani, câţi marcăm în 2018 de la Unirea cea mare.
Ca platformă a jurnalismului profesionist, UZPR nu putea să rămână impasibilă la momentul 10 august 2018 și mai ales la consecințele acțiunilor autorităților asupra jurnaliștilor. Un grupaj de texte cu atitudine și unul cu imagini relevante alcătuiesc o parte din luarea de poziție a instituției față de viața Cetății și de tot ce se petrece în interiorul ei.
Paginile Revistei UZP nr. 11 includ și o reflectare a activității Editurii UZP, for dedicat breslei, unde își găsește locul binemeritat creația jurnalistică profesionistă, de top, de anvergură și însemnătate pentru societate.

R.I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *