◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Raportul final al lui Eduard Novak. Care sunt problemele sportului românesc

Delegația României a avut o prestație extrem de modestă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Țara noastră nu a reușit să obțină decât patru medalii, una de aur și trei de argint, la competiția supremă, disputată în Japonia. Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului a realizat pe pagina sa personală de Facebook o analiză a sportului românesc după încheierea Jocurilor Olimpice.

Analiza lui Eduard Novak după Jocurile Olimpice

Novak i-a felicitat pe sportivii români care s-au calificat la această competiție și a subliniat importanța realizării unei analize obiective a problemelor cu care se confruntă sportul românesc.

Scurtă analiză a rezultatelor României la această ediţie a Jocurilor Olimpice. În primul rând, aş dori să-i felicit din suflet pe toţi cei care s-au sacrificat timp de patru ani, pentru a se pregăti şi califica la această ediţie. Sportivi, antrenori, staff şi toţi cei care au fost lângă aceşti sportivi minunaţi.

Însă trebuie să tragem o linie pragmatică, să analizăm, să identificăm problemele care ne blochează şi nu reuşim unde alţii reuşesc. S-au încheiat aceste Jocuri Olimpice cu rezultate care erau de aşteptat. De aşteptat, pentru că, din 2016 până la sfârşitul ciclului olimpic, nu s-a schimbat absolut nimic. Mă refer la organizarea sportului românesc, la o direcţie clară, la o strategie asumată de toţi cei implicaţi”, a scris Eduard Novak pe Facebook.

Ministrul a identificat nu mai puțin de 11 probleme majore care ar trebui rezolvate pentru ca performanța sportivilor români să crească semnificativ până la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, din 2024 de la Paris.
 
1. Dezorganizarea sportului. Toţi factorii implicaţi, toate ministerele finanţatoare îşi au propriile interese, fără un interes comun, naţional.

2. Cheltuirea banilor pe proiecte care nu sunt sustenabile şi, mai mult decât atât, sunt nepotrivite pentru performanţă.
3. Finanţarea exclusivă de proiecte pe termen scurt, fără a avea un scop olimpic clar.
4. Nivelul de profesionalism şi de pregătire a antrenorilor şi a staff-ului tehnic.
5. Sistemul de perfecţionare a antrenorilor.
6. Activitatea cluburilor sportive, foarte slabă din toate punctele de vedere.
7. Lipsa de proiecte olimpice multianuale sustenabile ale federaţiilor, centrate pe performanţă.
8. Sistemul de salarizare a antrenorilor, care nu este diferenţiat pe niveluri de performanţă.
9. Lipsa personalului cu competenţă pe sport în cadrul MTS.
10. Lipsa unei strategii clare a sportului românesc, care să dea direcţia tuturor factorilor implicaţi în sport.
11. Lipsa infrastructurii specifice pentru sporturile care ne pot aduce rezultate olimpice”, a apreciat ministrul Tineretului și Sportului.

Bineînțeles, Eduard Novak a venit și cu o rezolvare a tuturor acestor probleme. El a transmis că elaborarea Strategiei Naționale pentru Sport 2021-2032 va corecta toate aceste neajunsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *