◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Festivalul Internațional „ELENA TEODORINI”

Opera Română Craiova organizează, în perioada 14 august – 19 septembrie 2021, cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional „Elena Teodorini”, eveniment cultural de notorietate, organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova. Timp de peste cinci săptămâni, pe scenele de spectacol din Bănie vor fi prezentate evenimente de referință pentru iubitorii artelor. 

Premieră, în deschiderea festivalului

Premiera „Il Tabarro” („Mantaua”) de Giacomo Puccini este spectacolul care deschide ediția din acest an a festivalului. Povestea tragică a adulterului petrecut pe canalele Senei va răsuna sâmbătă, 14 august, începând cu ora 21.00, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Nicolae Romanescu. Spectacolul în regia lui Chris Catena (Italia) îi va reuni pe artiștii Ioan Cherata, Renata Vari, David Baños (Spania), Francesco Napoleoni (Italia), Dragoș Drăniceanu, Antonela Barnat (București), Petrișor Efrem, Corina Vlada, alături de Orchestra și Corul Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a maestrului Dumitru Cârciumaru.

Alexander Hausvater, la Craiova

O pagină importantă a programului acestei ediții a festivalului este reprezentat de un eveniment literar unic, o cvadruplă lansare de carte:  „Penumbra”, „Aici, Radio Eros”, „Dor călător” și „Ludi” – cele patru romane semnate de celebrul regizor Alexander Hausvater vor fi lansate la Craiova, în data de 18 august, de la ora 11.00, în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu, cu participarea extraordinară a autorului și a invitaților săi.

Opera din Varna, balet la superlativ

Invitata de peste hotare va fi Opera din Varna (Bulgaria), care va prezenta în premieră la Craiova, baletul „Don Quijote” de Ludwig Minkus (4 septembrie, Cercul Militar). De-a lungul timpului, personajele imaginate de Cervantes au fost sursa unui număr impresionant de creații muzicale. Cel mai cunoscut și mai dansat balet despre aventurile cavalerului tristei figuri rămâne însă creația compozitorului Ludwig Minkus și a coregrafului Marius Petipa. Pe scena Cercului Militar, elogiata trupă de balet a Operei din Varna (acompaniată de Orchestra Operei din Varna) va aduce la viață una dintre cele mai îndrăgite creații din repertoriul universal al artei coregrafice.

 Opera buffa, prototipul operei comice

Multe dintre primele opere comice nu au supraviețuit trecerii timpului. Excepția acestei reguli este „La serva padrona” („Servitoarea stăpână”), compusă de Giovanni Battista Pergolesi, care a avut o popularitate enormă pe tot cuprinsul Europei. Varianta regizorală oferită publicului craiovean poartă semnătura lui Chris Catena (Italia) și îi are în centrul acțiunii pe Federico Benetti, Laura Esposito, Francesco Lombardi (Italia), alături de Say Ufuk Gengis și Orchestra Operei Române Craiova condusă de maestrul Alexander Frey. Spectacolul va avea loc în seara zilei de 19 august, începând cu ora 21.00, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Nicolae Romanescu.

Coruri celebre din opere și operete (17 august, Teatrul de Vară) și „Requiem” de W.A. Mozart (5 septembrie, Sala Filarmonicii Oltenia) sunt alte două evenimente așteptate de melomani, iar Gala Operei „Elena Teodorini” (12 septembrie, Sala Filarmonicii Oltenia) va fi un regal muzical pregătit special pentru această ediție a festivalului.

Spectacole îndrăgite de craioveni

Nu vor lipsi unele dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul operei craiovene: la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu cei mici se vor întâlni cu „Frumoasa din pădurea adormită” de Marius Țeicu (21 august), iar iubitorii dansului sunt invitați la „El Amor” (2 septembrie). Pe scena Cercului Militar vor fi prezentate opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini (28 august) și cea mai recentă premieră a Operei Române Craiova, opereta „Logodnicul din lună” de Eduard Künneke (8 septembrie).

The Artist Awards, în Piața Mihai Viteazul

Evenimentul care închide festivalul este The Artist Awards (18-19 septembrie), care își propune să reunească sute de artiști în Piața Mihai Viteazul, într-un show care dorește promovarea celor mai ascultați artiști din industria muzicală din România. Cei mai populari artiști vor fi premiați,

alături de cele mai influente personalități din industria online, a căror activitate contribuie la succesul și vizibilitatea muzicii actuale românești.  

La Teatrul de Vară, accesul gratuit

La spectacolele desfășurate la Teatrul de Vară, accesul este gratuit, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile și a măsurilor de siguranță sanitară dispuse de autorități. Pentru reprezentațiile care vor avea loc în săli de spectacol, biletele au fost puse în vânzare la agenția de bilete a Operei Române Craiova sau online: http://bilete.operacraiova.ro/ 

Pentru rezervări, informații suplimentare, ridicarea invitațiilor și achiziționarea biletelor, spectatorii sunt rugați să contacteze agenția de bilete a Operei Române Craiova, strada Mihai Viteazul nr. 7, telefon 0351 442. 471, e-mail: agentiadebilete@operacraiova.ro.

Program FESTIVALUL INTERNAȚIONAL „ELENA TEODORINI”

EDIȚIA a XVII-a, 14 august – 19 septembrie 2021

14 august, ora 21.00 | Teatrul de Vară

IL TABARRO de Giacomo Puccini – premieră

17 august, ora 21.00 | Teatrul de Vară

CORURI CELEBRE DIN OPERE ȘI OPERETE

18 august, ora 11.00 | Teatrul Național Marin Sorescu

CVADRUPLĂ LANSARE DE CARTE – ALEXANDER HAUSVATER

19 august, ora 21.00 | Teatrul de Vară

LA SERVA PADRONA de G.B. Pergolesi – premieră 

21 august, ora 20.00 | Teatrul de Vară

FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ de Marius Țeicu

28 august, ora 19.00 | Sala Cercului Militar

BĂRBIERUL DIN SEVILLA de Gioachino Rossini

2 septembrie, ora 21.00 | Teatrul de Vară

EL AMOR – spectacol de dans

4 septembrie, ora 19.00 | Sala Cercului Militar

DON QUIXOTE de Ludwig Minkus

OPERA NAȚIONALĂ VARNA

5 septembrie, ora 19.00 | Sala Filarmonicii Oltenia

REQUIEM de W.A. Mozart

8 septembrie, ora 19.00 | Sala Cercului Militar

LOGODNICUL DIN LUNĂ de Eduard Künneke

12 septembrie, ora 19.00 | Sala Filarmonicii Oltenia

GALA OPEREI „ELENA TEODORINI”

18-19 septembrie, ora 19.00 | Piața Mihai Viteazul

THE ARTIST AWARDS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *