◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Test de stres: „Băncile nu iau suficient de în serios riscurile climatice”

Un test de stres pentru riscul climatic pe care Banca Centrală Europeană (BCE) l-a efectuat cu peste 100 de bănci a arătat că majoritatea instituțiilor financiare bancare nu au un cadru de testare a riscului climatic și nu includ riscul climatic în modelele lor de risc de credit, ceea ce reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară în Europa. În plus, s-a constatat că aproximativ două treimi din veniturile băncilor de la clienții corporativi nefinanciari provin din industriile intensive în gaze cu efect de seră. „Băncile din zona euro trebuie să-și intensifice urgent eforturile pentru a măsura și gestiona riscul climatic”, a declarat Andrea Enria, președintele Consiliului de Supraveghere al BCE, citat de EURACTIV.
Din cele 104 bănci care au participat la testul de stres, s-a constatat că 60% nu au un cadru de testare a riscului climatic și doar 20% consideră riscul climatic ca o variabilă atunci când acordă împrumuturi.
Dacă băncile nu includ în mod adecvat riscurile climatice în modelele lor, acest lucru le expune la pierderi neașteptate, de exemplu, dacă o companie petrolieră pe care au finanțat-o iese din activitate din cauza politicilor privind schimbările climatice. Dacă acest lucru se întâmplă la scară, stabilitatea sistemului financiar este în pericol. „Băncile sunt încă foarte departe de așteptările noastre”, a spus un purtător de cuvânt al BCE.
Testul de stres a arătat că, în multe cazuri, „emisiile finanțate” ale băncilor provin de la un număr mic de companii mari, ceea ce crește expunerea acestora la riscurile de tranziție, potrivit BCE.
Potrivit parlamentarului Verzilor Rasmus Andresen, testele de stres pentru riscul climatic „demonstrează în mod clar că băncile nu iau suficient de serios riscurile climatice”. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *