◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.04.2024

EURO 2020. THRILLER TOTAL pe Wembley, în finală. Titlu continental decis, a doua oară în istorie, la loteria penalty-urilor!

Nu am văzut de mult o astfel de bătălie, totală, cum a fost finala EURO 2020 (competiție al cărei turneu final s-a disputat, iată, în 2021) ITALIA – ANGLIA, de pe noul stadion Wembley!

Ce încleștare, ce încleștare și mai ales în prelungiri! Și la penalty-uri!

Meciul Italia – Anglia, finala EURO 2020, competiţie începută acum o lună cu partida Italia – Turcia la Roma, a însemnat disputa cu numărul 51 a acestui turneu final de Campionat European, unic din punct de vedere organizatoric.

Iată un scurt istoric al acestei antologice finale, a 6-a care a avut nevoie de prelungiri în istoria ”europenelor” și doar a doua decisă de loviturile de la 11 metri:

Min. 2 / GOOOL Anglia! Shaw a deschis scorul cu un şut din interiorul careului după o centrare primită de la Trippier.

Min. 19 / Italia atacă răbdător, însă nu reușește să își creeze ocazii. Englezii reușesc să controleze bine jocul.

Min. 23 / Probleme pentru Jorginho. Mijlocașul italian s-a accidentat și a primit îngrijiri la marginea terenului.

Min. 33 / Italia presează mai mult poarta lui Pickford, fără să își creeze ocazii.

Min. 35 / Șutul lui Federico Chiesa trece puțin pe lângă poarta lui Pickford.

Min 45 / Se arată patru minute de prelungire, după întreruperea cauzată de accidentarea lui Jorginho.

PAUZĂ! Șutul lui Bonucci în peluză încheie o primă repriză slabă pentru Italia. Anglia conduce după primele 45 de minute.

Min. 50. Micuțul, dar extraordinar de talentatul Insigne (1,60 m) ratează o șansă uriașă. Șutul său bun din lovitura liberă trece – nu mult – peste poarta lui Pickford. Englezii scapă de un moment dificil.

Min. 57. Șutul lui Chiesa este deviat și ajunge la Insigne, care trimite pe poartă din poziție bună. Pickford este la post și scoate șutul italianului.

Min. 62. Chiesa trimite pe spațiul porții, dar scoate din nou Pickford. Presiunea se acumulează masiv la poarta Angliei

Min. 67 / GOOOOOOOOOL Italia! Formidabilul Leonardo Bonucci aduce egalarea după o fază fixă. Verratti a trimis cu capul în bară, însă fundașul italian a urmărit mingea și a marcat cu latul în poarta lui Pickford.

Min. 81 / Italia este la cârma jocului după marcarea golului. Federico Chiesa s-a accidentat și a primit minute bune îngrijiri medicale pe teren. Pierdere mare pentru Mancini

Min. 86 / Chiesa a încercat să continue meciul, însă nu poate continua. A fost înlocuit cu Bernadeschi, cel care va rata enorm în minutele următoare, de cel puțin două ori

Min. 90+6 / Fluier final. 1-1 în timpul regulamentar. Urmează două reprize de câte 15 minute de prelungiri.

Min. 96 / Ocazie bună pentru Sterling. Atacantul este blocat de Chiellini în momentul șutului. Intervenție providențială a fundașului

Doar în 1976 au mai fost penalty-uri la o finală de ”European”. A fost finala RFG-Cehoslovacia, câștigată de cehi, cu celebrul lor Panenka!

Înscrie Berardi pentru Italia, el fiind cel care deschide seria penalty-urilor, în această seară istorică

Înscrie Kane pentru Anglia

Apără Pickford la Belotti! Pare că Anglia va câștiga!

Transformă Maguire, la vinclu!

Așadar:

Seria 1: Berardi înscrie, Kane înscrie: egalitate, 1-1

Seria 2: Belloti ratează, Maguire înscrie; 1-2, conduce Anglia

Seria 3: Bonucci înscrie, Rashford ratează, șutând în bara din dreapta portarului italian, e 2-2

DIN NOU EGALITATE

Seria 4: Bernadeschi înscrie, apoi englezul Jadon Sancho (21 de ani) ratează, de fapt apără portarul Donnarumma, 3-2 Italia

Acum, italianul Jorginho (29 de ani, jucător al lui Chelsea, născut în Brazilia), un specialist al loviturilor de la 11 metri, poate aduce VICTORIA ITALIEI. Dacă transformî, scorul devine 4-2 pentru Italia și meciul se încheie.

ȘUT ȘI APĂRĂ JORDAN PICKFORD!!!!!

Rîmâne tot 3-2 Italia

Ce se întâmplă mai departe e THRILLER TOTAL, ca de altfel și până acum. Incredibil, dar tânărul englez Bukayo Saka (de doar19 ani) a fost desemnat să execute acest al 5-lea și (posibil) ultim penalty. Dacă ratează, Anglia pierde trofeul! El șutează tare, pe stânga portarului, la semiînâlțime, dar Gigio Donnarumma apără, incredibil, al 2-lea penalty, cu un plonjon spectaculos, devenind JUCĂTORUL TURNEULUI FINAL EURO 2020.

ITALIA E PENTRU A DOUA OARĂ CAMPIOANĂ EUROPEANĂ (la 53 de ani distanță de primul titlu continental), DUPĂ O SEMIFINALĂ ȘI FINALĂ CÂȘTIGATE LA PENALTY-URI!!!

Să recapitulăm toată această ”nebunie” a penalty-urilor:

Italia este noua campioană a Europei. După 53 de ani, “Squadra Azzurra” câștigă titlul european. După 1-1 în timpul regulamentar, Italia s-a impus cu 3-2 la executarea loviturilor de departajare.

Penalty-uri: Italia – Anglia 3-2

Seria 1: Berardi înscrie, Kane înscrie

Seria 2: Belloti ratează, Maguire înscrie

Seria 3: Bonucci înscrie, Rashford ratează

Seria 4: Bernadeschi înscrie, Sancho ratează

Seria 5: Jorginho ratează, Saka ratează

ITALIA ESTE NOUA CAMPIOANĂ A EUROPEI!

Mugur Popovici / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *