◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

OMS. Decesele cauzate
de consumul excesiv
de sare

10.000 decese/zi, cauzate de sare numai în Europa!

Majoritatea țărilor europene au un consum mediu zilnic de sare peste nivelul maxim recomandat de OMS, de 5 grame pe zi. Aceasta se reflectă în numărul de 10.000 de decese cauzate de bolile cardiovasculare în fiecare zi, în Europa.Noi, românii, folosim de două ori mai multă sare decât recomandă OMS.

OMS recomandă reducerea consumului de sare pentru a diminua riscul de hipertensiune arterială și, implicit, de boli cardiovasculare, care includ afecțiuni grave precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Potrivit OMS, adulții nu ar trebui să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi, adică aproape o linguriță.

Cifrele arată că românii folosesc, în medie, 12,28 grame de sare pe zi, adică mai mult decât dublu față de recomandările OMS, ceea ce ne plasează pe locul 9 în topul țărilor europene în ceea ce privește consumul de sare. Kazahstanul și Kârgâzstanul consumă cel mai mult, fiecare cetățean din aceste țări consumă câte 17,2 g pe zi, iar Malta cetățenii consumă cea mai mică cantitatede sare: 4,92 g pe zi. Uzbecii consumă fiecare câte 14,9 g de sare pe zi, rușii – 14,8 g, turcii – 14,4 g, cehii – 13,4 g), macedonenii – 12,9 g), iar ucrainienii – 12,6 g. De vină pentru consumul excesiv de sare sunt alimentele ultraprocesate, cum sunt și mezelurile, și mâncarea care se servește pe stradă.

Consumul excesiv de sare crește tensiunea arterială, majorând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.  Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru deces și invaliditate în Europa, cauzând aproape un sfert din decese și 13% din invaliditate. De obicei, nu are simptome, deci sunt necesare verificări regulate.

Concret, sodiul din sare determină retenția de apă în vasele de sânge. Aportul excesiv de sare crește riscul de accident vascular cerebral cu 23% și riscul de boli cardiovasculare cu 14%. De asemenea, poate provoca rigidizarea vaselor de sânge, crescând riscul de boli de inimă.

Un copil cu vârsta între unu și trei ani ar trebui să consume maxim 2 grame de sare pe zi, unul de patru până la șase ani – 3 grame/zi, iar de la șapte la zece ani – 5 grame de sare pe zi. Un adult nu ar trebui să depășească 6 grame pe zi, potrivit Fundației Britanice a Inimii.

 

Reducerea consumului de sare conduce la reducerea deceselor

„Cu cât este mai mare reducerea consumului de sare, cu atât este mai mare scăderea tensiunii arteriale: reducerea consumului de sare poate reduce decesele cauzate de  bolile cardiovasculare și apariția evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord”, a declarat biroul OMS Europa în noul său raport, „Action on salt and hypertension”, publicat la jumătatea lunii mai 2024.

Bărbații europeni au un risc de aproape 2,5 ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât femeile, arată OMS. „Punerea în aplicare a unor politici specifice pentru a reduce consumul de sare cu 25% ar putea salva aproximativ 900.000 de vieți din cauza bolilor cardiovasculare până în 2030”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa. 

OMS implementează politici obligatorii pentru a reduce consumul de sare, inclusiv restricții asupra cantității permise în produsele alimentare. De asemenea, susține campanii de conștientizare pentru a evidenția riscurile și pentru a încuraja reducerea consumului de sare, precum și pentru a asigura accesul la controale și medicamente pentru tensiunea arterială. 

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *