◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Filiala UZPR ,,Mihai Eminescu” Timișoara organizează Simpozionul „Eminescu,
un vis în așteptare”

Evenimentul cultural-jurnalistic de la Petroșani, județul Hunedoara, ce se va derula pe data de 14 iunie 2024, ora 16,00, la Teatrul Dramatic,,I.D. Sîrbu” din Petroșani, este organizat în premieră de către recent înființatul „Grup Literar Ioan Dan Bălan”, coordonator colega noastră de breaslă Mirela Cocheci, prilej deosebit de întâlnire, dezbatere și socializare a tuturor iubitorilor de cultură și presă din țară și diaspora. Eveniment susținut de Trustul de presă Exclusiv Media, Teatrul „I.D. Sîrbu”, Filiala UZPR ,,Mihai Eminescu” Timișoara și alte instituții din Petroșani, continuare a acestui demers cultural de excepție, în data de 22 iunie, ora 11.00, 2024, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, la Centrul Multifuncțional ,,Bastion”, strada Hector nr. 4, din Timișoara, va avea loc Simpozionul ,,Eminescu, un vis în așteptare”, la care sunt invitați poeți, jurnaliști, scriitori, iubitori de artă și cultură, editori de ziare și reviste, coordonatori cenacluri literar-artistice, grupări literare etc., din țară și străinătate.

Eveniment de anvergură europeană, manifestarea se constituie într-un simpozion omagial pentru a comemora cei 135 de ani de la plecarea Luceafărului Mihai Eminescu printre stele și readuce în actualitate opera eminesciană lăsată nouă moștenire în domeniile, poezie, proză și în mod deosebit cel al jurnalismului de forță și expresivitate. În acest context, susținem în continuare o mai veche inițiativă a UZPR, pentru cei ce ne guvernează, de a oficializa ziua de 28 iunie ca Zi Națională a Ziaristului Român. Ar fi un gest de prețuire a personalității geniului eminescian și pentru toți acei slujitori ai cuvântului scris ori vorbit, de-o viață în slujba comunității.

Rugăm participanții a trimite din timp confirmarea de a fi prezenti  la acest eveniment și desigur, a prezenta pe scurt un CV al activității sau istoricul grupării literare, ori publicației etc. Materialele 2-3 pagini dactilografiate vor fi trimise până la data de 17 iunie a.c., pentru a fi  tipărite în revista de cultură „Luceafărul de Vest” Timișoara, pe adresa;  butoidumitru@hotmail.com .

Vor prezenta referate și alocuțiuni invitați de notorietate, din viața social-cultural-artistică și din domeniul jurnalismului românesc.

Vor fi vernisate expoziții de pictură ale colaboratorilor noștri din Petroșani, Lugoj și Uzdin, Serbia, vor avea loc lansări de cărți recente, ziare, reviste, ale membrilor UZPR filiala „Mihai Eminescu” Timișoara și ale invitaților. Simpozionul se va încheia cu un regal de poezie, cântec și momente de socializare.

Va fi lansată antologia „Eminescu un vis în așteptare”, în care sunt publicați premianții ediției 2023-2024 din cadrul Proiectului Cultural Internațional cu același nume, inițiat sub egida UZPR.

SUNTEM ROMÂNI ȘI PUNCTUM”!

  

Eminescu e un cântec/ Ce răsună peste zare/ Este taina din descântec/ Vis frumos în așteptare/ Și surâsu-nfiorat al copilului din pântec. / Eminescu e izvor de lumină, libertate/ Și-ntr-o țară de români și patrioți/ Peste zarea cea albastră/ Mugur de eternitate/ Într-o lume de poveste/ Eminescu suntem toți, zbor de pasăre măiastră! 

 

 

Dumitru Buțoi

coordonator Filiala UZPR ,,Mihai Eminescu” Timișoara

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *