◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.06.2024

„Antidot” – un documentar despre pericolele jurnalismului de investigație

Încă din primele sale momente, filmul „Antidot” se desfășoară ca un thriller. O voce în afara camerei îl întreabă pe jurnalistul de investigație bulgar Christo Grozev: „Te-ai gândit vreodată că ai investiga un complot de asasinat împotriva ta?”. De la acea introducere uimitoare, documentarul regizorului James Jones se mișcă cu viteză pentru a spune povestea sa cu mize mari despre Rusia lui Vladimir Putin, jurnalismul de investigație contemporan și oamenii care își pun viața în pericol pentru informasrea publicului.

Pe lângă Grozev, filmul urmărește alți doi activiști. Primul este un om de știință fără nume care a participat la programul rusesc de producere a otrăvirii. După ce a aflat că otrava pe care a dezvoltat-o a fost folosită pentru a-i ținti pe dușmanii lui Putin, a devenit avertizor. Filmul relatează cum Grozev, care și-a publicat mărturiile, încearcă să-l ajute pe el și familia sa să fugă din Rusia în Uniunea Europeană. Trăsăturile feței sale au fost modificate digital de regizori, pentru a-i păstra anonimatul. Scenele care prezintă evadarea lui par a fi dintr-un film de acțiune fictiv, cu excepția faptului că aici, miza este viața, iar riscul, moartea, potrivit variety.com.

Al treilea protagonist este liderul opoziției ruse Vladimir Kara-Murza, care ar fi fost otrăvit de mercenarii lui Putin de două ori și judecat pentru trădare la Moscova. Întrucât își petrece cei patru ani în care a fost realizat filmul (din 2019 până în 2023) în închisoare, soția sa Evgenia Kara-Murza devine vocea sa în film, așa cum a fost în viața reală. Acest unghi de familie devine o parte integrantă a „Antidot”. Nu numai că îl urmărim pe Kara-Murza, dar vedem impactul pe care profesia pe care o practică îl are și asupra familiei lui Gorzev.

În ciuda tuturor acestor repere emoționale, impulsul narativ al „Antidot” rămâne reportajul investigativ. Grozev este figura centrală, iar filmul îl urmărește în timp ce străbate Europa și America de Nord pentru a înțelege „schema” de otrăvire.

Orice film despre acest subiect care se desfășoară în acest moment trebuie să includă povestea disidentului rus Alexei Navalny, subiectul documentarului „Navalny”, câștigător de Premiu Oscar în 2022 – Navalny este menționat pe scurt.

Ceea ce distinge „Antidot” între alte pelicule care abordează aceeași temă este că menține concentrarea fermă asupra jurnaliștilor și a muncii lor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *