◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Întâlnire a ziariștilor profesioniști la Galați, 11 iunie 2022. Unitate și profesionalism

„Ziaristul, apostol în comunitate” a fost tema de discuție care a reunit la Galați, la Biblioteca „V. A. Urechia”, membrii Consiliului Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și președinții filialelor: Iași, Bacău, Dobrogea, Buzău, Vrancea, Brăila și Galați.
Întâlnirea, desfășurată în sâmbăta Moșilor de vară, a debutat cu un moment de reculegere în amintirea ziariștilor care au plecat la cele veșnice, în ultimii ani, și nu numai.
În prezența ziaristului Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, au fost dezbătute aspecte de actualitate și s-au căutat soluții pentru provocările cu care se confruntă ziaristul contemporan.
Domnul Grigore Radoslavescu, președintele Filialei Iași, a salutat inițiativa UZPR, de a ne aduna la Galați, după mai bine de doi ani de restricții, subliniind nevoia de dialog între istoricii clipei, dar și cea de păstrare a verticalității morale, astfel încât ziaristul să nu devină o „unealtă” în mâna unor grupuri de interese obscure.

Jurnalistul Cornel Cepariu, președintele Filialei „Marius Mircu” – Bacău, a adus în discuție datoria ziaristului de a sprijini și reflecta, în media, într-o mai mare măsură preocuparea unor entități economice de a dezvolta, economic și social, comunitățile în care slujim.De a da locuri de muncă tinerilor. Nevoia de dialog și de respectare a standardelor de conduită morală și profesională ale ziaristului s-au regăsit și în intervențiile colegilor: Stan Brebenel, președintele Filialei „Pamfil Șeicaru”- Buzău, Petrică Butuc, Filiala Vrancea și Emanoil Dobrescu, Filiala Brăila.
Domnul Ioan Damaschin, președintele Filialei „Dobrogea”, a subliniat că vocabularul Limbii Române din presa contemporană este tot mai agresat cu fel de fel de termeni străini, adeseori neînțeleși de publicul larg.
Prezentă la Galați, ziarista Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR, ziarist la Radio România Cultural, a lansat invitația ca fiecare filială să-și prezinte – în presă – inițiativele, proiectele care au drept scop misiunea de utilitate publică și de creativitate a ziaristului profesionist.
În context, de la ziarista Teodora Marin și de la colegul Ovidiu Zanfir, membri ai Comisiei de atestare, am aflat cum se pot tipări cărţi la Editura UZPR și că mai sunt puține zile până la termenul limită de trimitere a lucrărilor pentru concursul UZPR „Pandemie și Patriotism”.
O prezență inedită a fost cea a ziaristului Dan Constantin, președintele Comisiei de atestare profesională UZPR, cel care a slujit ani mulți în Televiziunea Română și care, între altele – în debutul intervenției – a depănat amintiri din vremea când „tatăl meu, gălățean fiind, mă plimba prin Galațiul plin de ruine produse de bombardamentele din al doilea Război Mondial. Sunt plăcut surprins că încă mai sunt restaurate și păstrate clădiri de patrimoniu, unele chiar bine întreținute, între acestea fiind chiar sediul Bibliotecii V.A. Urechia, unde ne-am întâlnit, fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării”.
Între concluziile întâlnirii, domnul Sorin Stanciu a propus ca, pornind de la misiunea de apostolat în presă, fiecare filială UZPR din țară să urmeze în demersurile sale calea dialogului și a unității de breaslă, să slujească cu bunăcredință semenii, pentru ca marile sau micile noastre comunități să cunoască zile mai bune.
De asemenea, jurnalistul Sorin Stanciu ne-a informat că există o hotărâre a Consiliului Director al UZPR, prin care „se recomandă ca fiecare filială să își ia drept mentor un ziarist care a slujit, cu devotament și altruism, comunitatea și cuvântul scris sau rostit”. S-a avansat ideea, ca – la Galați – Filiala UZPR să îl declare ca mentor și model de istoric al clipei, pe ziaristul Radu Macovei, iar o zi din luna septembrie să fie declarată „Ziua presei gălățene”.
Pentru frumosul coparteneriat dintre UZPR-Filiala Galați și Biblioteca „V. A. Urechia”, președintele UZPR Sorin Stanciu a acordat Bibliotecii gălățene Medalia „UZPR – 100. Împreună scriem istoria clipei!”.
Pe această cale, mulțumim Bibliotecii „V.A. Urechia”, cotidianului „Viața liberă” – Galați, publicației PresaGalați.ro, pentru coparteneriatul în acest proiect, și nu numai.

Juriul „EcoFest”, la secțiunea „Zona liberă de indiferență!” a apreciat: Toate proiectele sunt de Premiul I!
A XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecologist „EcoFest” – Galați, iunie 2022, a tras cortina.
Sâmbătă seara, în zona „Spicul”, a fost festivitatea de premiere a copiilor gălățeni, participanți la secțiunea de concurs „Zona liberă de indiferență!”, prilej cu care Lavinia Șandru, președintele EcoFest-2022, și ziaristul Sorin Stanciu au apreciat că toate proiectele prezentate de tinerii din Galați au un mesaj adecvat scopului „EcoFest” – 2022. Ca atare, toți sunt câștigători și au primit cărți care au drept scop educația pentru un mediu curat și o viață sănătoasă. Toți participanţii sunt câștigători, în sensul că am câștigat câteva sute de copii care nu sunt și nu vor rămâne indiferenți, când se pune problema de păstrarea a sănătății Pământului.
Prin proiectele lor, tinerii au arătat fața tânără și frumoasă a Galațiului și a României și au dat speranța că prin implicare – mâine, în viitor – vor răspândi dorința de a ne respecta statutul de persoane cu cei șapte ani de acasă, educate, civilizate și că vom manifesta respect și responsabilitate, față de creația lui Dumnezeu.
Vineri seara, ne-am bucurat de atmosfera adusă de formația folk „Cenaclul Flăcăra”, alcătuită din trei domni unul mai talentat decât celălalt: Andrei Păunescu, fiul poetului și marelui român Adrian Păunescu, Mihai Napu și brăileanul Vanghele Gogu.
Versul consistent, cântecul-manifest și acordurile care nu au „zgâriat” urechile iubitorilor acestui gen muzical au animat Grădina Publică și, parcă, au răspândit parfumul teilor istorici.
Adăugăm că Marele premiu al „EcoFest”-2022, acordat de juriul de specialitate, dar și de juriul elevilor gălățeni a desemnat câștigătoare producția „Cafea fierbinte” (It‘s Bean Too Hot, Marea Britanie/Cehia – 2021).
Festivalul s-a încheiat cu un concert susținut de formaţia Proconsul.
Mulțumiri pentru cei doi parteneri: UZPR și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană.
Mulțumiri sunt și pentru Primăria, Consiliul Local și Consiliul Județului Galați care au susținut financiar și logistic manifestarea „EcoFest” – Galați, 2022.
Mai multe informații despre premiile pentru secțiunea filmelor de educație ecologică, prezentate de profesioniști filmului documentar, găsiți informații pe site-ul: https://uzpr.ro.

Maria Stanciu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *