◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

PETROVASÂLA: RUSALIILE, SĂRBĂTOAREA SATULUI / Au rămas fideli datinilor strămoşeşti

Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Rusalii, se sărbătorește în fiecare an la cincizeci de zile după Înviere. De aceea se mai numeşte şi  Cincizecimea. În acest an această mare sărbătoare a avut loc  pe data de 7 iunie.

Conform tradiţiei strămoşeşti,  la  Rusalii petrovicenii  marchează două evenimente duhovniceşti: Nedeia satului şi hramul bisericesc  Pogorârea Duhului Sfânt. Localnicii  au pregătit un bogat program cultural-artistic:  concursul tradițional de preparare a  fasolei la ceaun, concursul ,,Cel mai bun ştrudel”, tradiţionalul joc de Rusalii, concursul de popice ,,balote” (jocuri sportive tradiţionale practicate de sârbii din Lika, Kordun şi Banija).

Sâmbătă, 6 iunie, pe platoul din faţa căminului vânătorilor din Petrovasâla s-a desfăşurat cea de-a noua ediție  a concursului de gătire a fasolei la ceaun. S-au întrecut cei mai buni bucătari din satele din împrejurimi (Alibunar, Seleuş, Ilandža), dar și cei din  Vârşeţ, Panciova, Belgrad și Požarevac. Toţi au venit cu  intenţia de a-și demonstra abilitățile de  preparare la ceaun a fasolei, un aliment  sănătos şi foarte căutat în Banatul  de câmpie. Bineînţeles că fiecare dintre  bucătari cunoaște   secretele bucătăriei tradiţionale, astfel că şi de această dată s-au străduit să prepare cea mai gustoasă fasole din care nu au lipsit costiţele afumate şi cârnatul de casă. 

După patru pre în care s-a fiert fasolea,  cu tot felul de  mirodenii aruncate pe furiş de bucătari, s-a întrunit juriul pentru evaluare.  Premiul I, constând în echipament pentru grătar, a revenit echipei ,,Neven” (coordonator: Mihael Şorgean) din Petrovasâla. Premiul II (un ceaun) a fost decernat echipei ,,JKP Univerzal” din Alibunar, iar Premiul III (tot un ceaun) a fost acordat echipei din Panciova. Premiile le-a  asigurat organizatorul concursului   – Comunitatea Locală din Petrovasâla,  cu sprijin din partea comunei Alibunar.

A urmat   o petrecere pentru participanţi care s-au servit  cu fasolea pregătită la ceaun de de Gheorghe Susa din Petrovasâla.

Cel mai bun ştrudel l-a făcut  Sofia Ierina

Există preparate cu parfum de copilărie la care ne întoarcem cu drag, indiferent de vârstă. Fie că ne amintim de plăcinta  scoasă din cuptor de bunica sau că am vrea să retrăim momentele meselor îmbelşugate, înşirate de sărbători, deserturile care ne transpun  în cele  mai frumoase momente ale vieţii sunt ştrudelul şi plăcinta cu mere. La fel cum se întâmplă în cazul multor alte delicatese, bunicile noastre le-au făcut folosind diferite metode. 

Pentru a rămâne cât mai aproape de datini, petrovicenele de la  asociaţia ,,Mâini harnice bănăţene” au iniţiat în urmă cu nouă ani concursul  ,,Cel mai bun ştrudel”.

Purtate de  firul tradiţiei care ne amintește de gospodinele de la sat, petrovicenele, în frunte cu preşedinta Victoria Secheşan, au organizat anul acesta un concurs mai modest. Din cauza situaţiei cauzate  de coronavirus, concurs s-a desfășurat  în sânul familiei. Premiul I a revenit Sofiei Ierina, care a primit şi o menţiune specială din partea asociaţiei ,,Mâini harnice bănăţene”. Pe locurile II şi III s-a clasat Elviriana Bălu. La această ediţie a fost introdusă o nouă disciplină: cel mai delicios şi neobişnuit ştrudel. Acest premiu a fost decernat Elvirianei Bălu. O menţiune specială pentru contribuţia dată  la promovarea produselor tradiţionale a fost acordată Elenei Juja din Petrovasâla care a pregătit ştrudel cu brânză de casă. Premiile le-a  înmânat Victoria Secheşan, preşedinta asociaţiei ,,Mâini harnice bănăţene”,  care a mulţumit din suflet consătenelor sale pentru ajutorul acordat la organizarea acestui eveniment tradiţional.

 

Ion MĂRGAN

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *