◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Vânzarea, achiziționarea și utilizarea programelor care spionează jurnaliști, interzise… temporar

O comisie specială a Parlamentului European a votat pentru interzicerea temporară a vânzării, achiziționării și utilizării programelor-spion în timp ce blocul comunitar elaborează standarde comune ale UE, bazate pe Dreptul internațional.

Deși nu este obligatoriu, votul este unul dintre cele mai cuprinzătoare răspunsuri ale parlamentarilor de până acum la proiectul Pegasus, dezvăluiri ale unui consorțiu de jurnaliști că guvernele foloseau programe-spion puternice pentru a viza oponenții interni, politicienii străini și reporterii de investigație.

Raportul a constatat că guvernele Ungariei și Poloniei au „slăbit și eliminat” garanțiile privind programele-spion, „lăsând efectiv victimele fără niciun remediu semnificativ”.

Deputații europeni au pus, de asemenea, întrebări cu privire la utilizarea programelor- spion în Spania și Grecia, în timp ce și-au exprimat îngrijorarea că multe state membre ale UE au creat un „adăpost sigur pentru industria programelor-spion, adesea încălcând legile și standardele Uniunii”.

 

Europarlamentarul olandez Sophie in ’t Veld; „Toată lumea tace”

Autorul principal al raportului, europarlamentarul olandez Sophie in ’t Veld, a declarat că toate statele membre s-au făcut vinovate de tăcere în această problemă. Într-un interviu acordat The Guardian înainte de vot, ea a spus că liderii UE nu au reușit să eară socoteală Ungariei, Poloniei și altor state cu privire la programele-spion: „Ceea ce se întâmplă aici nu este o problemă tehnică. Este elementar: opoziție, control, critică, disidență. Acestea sunt elemente vitale ale unei democrații. Și sunt sufocate și toată lumea tace în legătură cu asta. Mi se pare șocant”.

Europarlamentarul a acuzat guvernele naționale că „se ascund în spatele argumentului” că securitatea națională nu este de competența UE: „Se poate spune în tratate că securitatea națională este o competență națională, dar acesta nu este un cec în alb pentru încălcarea drepturilor cetățenilor noștri sau distrugerea democrației”.

Ea a subliniat, de asemenea, modul în care guvernele UE par să fi acordat licențe de export, permițând companiilor de spyware să-și vândă mărfurile unor regimuri represive, în ciuda legilor UE împotriva unui astfel de comerț. Potrivit raportului citat de The Guardian, o companie cu sediul în Grecia își exportă produsele în Sudan, Bangladesh, Madagascar și cel puțin o țară arabă, în timp ce în Franța două firme sunt urmărite penal pentru exportul de tehnologie de supraveghere în Libia, Egipt și Arabia Saudită.

 

Serviciul European de Acțiune Externă „a încălcat legislația UE”

În rezoluția sa, comitetul Pegasus a spus că astfel de acțiuni sunt „o încălcare gravă a drepturilor fundamentale și a regulilor UE de export, și anume „regulamentul cu dublă utilizare”, care interzice vânzarea produselor care pot fi utilizate de către regimuri autoritare să-și reprima propriul popor.

Problema, a susținut In ’t Veld, a fost un eșec al Comisiei Europene de a aplica legislația UE, prin faptul că nu a adresat întrebări și nu a trimis în instanță statele membre care încalcă regulile: „Aceasta este o ilustrare perfectă a modului în care Comisiei Europene îi este atât de frică să enerveze guvernele naționale, încât pur și simplu refuză să le pună în aplicare”.

Rezoluția eurodeputaților a concluzionat, de asemenea, că serviciul extern al UE, Serviciul European de Acțiune Externă, a fost vinovat de încălcarea legislației UE și de administrare defectuoasă, ajutând țările din regiunea Sahel să dezvolte capacități de supraveghere.

Recomandările urmează să fie aprobate de plenul Parlamentului European, în luna iunie.

Raportul final și lista de recomandări urmează unei investigații de un an a comisiei, care a fost înființată după ce 80 de jurnaliști, care lucrează cu grupul francez non-profit Forbidden Stories, au dezvăluit că politicienii și activiștii erau vizați de guvernele care cumpăraseră Pegasus, program spyware de la firma israeliană NSO Group.

Într-o declarație după vot, In ’t Veld a spus că munca Parlamentului nu a fost încheiată: „Nici o victimă a abuzului de programe-spion nu a primit dreptate. Niciun guvern nu a fost cu adevărat tras la răspundere”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *