◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Reprezentarea femeilor în Parlamentele țărilor lumii

Uniunea Interparlamentară (UIP) este organizația mondială a parlamentelor țărilor lumii; în 2023 există 178 de parlamente membre UIP și 14 organisme parlamentare regionale. UIP lucrează pentru democrație și ajută parlamentele să devină mai puternice, mai tinere, mai aproape de paritatea de gen și să reprezinte populația țării respective în toată diversitatea ei.

Diversitatea și reprezentativitatea femeilor parlamentar nu a fost niciodată mai mare decât astăzi în multe țări și pentru prima dată nu există un singur parlament în lume care să nu aibă o femeie parlamentar, potrivit unui raport al UIP, publicat pe 3 martie 2023 : concluziile acestui raport, „Women in Parliament 2022” („Femeile în Parlament 2022”), se bazează pe datele din cele 47 de țări care au organizat alegeri în 2022. În aceste țări, femeile au câștigat în medie 25,8% din locurile paramentare prin alegeri sau prin numire, o creștere de 2,3%  comparativ cu alegerile desfăşurate anterior în aceste țări.

În Brazilia, un record de 4.829 de femei care se identifică drept negre au candidat la alegerile generale (din 26.778 de candidați). În Statele Unite, un număr record de femei de culoare (263 persoane) au candidat la alegerile intermediare. Numărul persoanelor care reprezintă comunitatea LGBTQI+ din Columbia s-a triplat, de la doi la șase membri în Congresul țării. În Franța, 32 de candidați din rândul minorităților au fost aleși în noua Adunare Națională, adică 5,8% dintre deputați – o rată fără precedent.

Datorită dezvoltărilor tehnologice și operaționale determinate în principal de pandemia de COVID-19, parlamentele sunt pe cale să devină instituții mai sensibile la gen și mai prietenoase cu familia. Prezența problemelor de gen în alegeri, ilustrată prin creșterea gradului de conștientizare a discriminării și violenței bazate pe gen, precum și alianțele încheiate cu alte mișcări sociale, au permis femeilor să obțină rezultate bune în câteva alegeri legislative. Din păcate, progresul către egalitatea de gen rămâne lent: ritmul de progres în reprezentarea femeilor a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, ajungând la sfârșitul anului 2022 la 26,5%.

La 1 ianuarie 2023, doar șase țări au atins o proporție mai mare de femei alese decât bărbați, în camerele parlamentare. Noua Zeelandă s-a alăturat celor cinci țări (Cuba, Emiratele Arabe Unite, Mexic, Nicaragua și Rwanda) în fruntea clasamentului mondial al parlamentelor, realizat de UIP pentru a ilustra procentul de femei membre în parlament. Alte progrese notabile în reprezentarea femeilor au fost observate în Australia (care se află pe primul loc, cu 56,6% din mandatele Senatului deținute acum de femei), Columbia, Guineea Ecuatorială, Malta și Slovenia. Alegeri cu mize mari au dat rezultate convingătoare pentru femeile din Angola, Kenya și Senegal. În Asia, rezultatele obținute în 2022 reflectă disparități mari: în Japonia, unde Senatul este în mod tradițional dominat de bărbați, numărul femeilor alese nu a fost niciodată mai mare. În schimb, în India, femeile au câștigat doar 15,1% din locurile în camera superioară, o proporție mult sub mediile globale și regionale.

În regiunea Pacificului, rata de creștere a reprezentării femeilor a fost cea mai mare (+1,7 puncte), cu o medie de 22,6% de femei în parlament. Pentru prima dată, fiecare parlament din Pacific are cel puțin o femeie parlamentar. În cele 15 camere parlamentare reînnoite în Europa în 2022, reprezentarea femeilor s-a schimbat puțin, stagnând la 31%… În regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord, șapte camere parlamentare au fost reînnoite în 2022: în medie, 16,3% din locurile din aceste camere au fost câștigate de femei, cel mai mic procent înregistrat în lume în 2022 în această regine – trei țări au femei parlamentar sub 10% din numărul deputaților: Algeria (camera superioară 4,3%), Kuweit (6,3%) și Liban (6,3%). Bahrain se remarcă în regiune cu un număr record de opt femei alese în camera inferioară, multe dintre ele pentru prima dată.

Potrivit lui Lesia Vasylenko, președintele Biroului Femeilor Parlamentar, „fiecare femeie aleasă aduce parlamentul din țara respectivă cu un pas mai aproape de scopul acestuia de a deveni mai incluziv și mai reprezentativ, dar progresul este mult prea lent, jumătate din populația lumii fiind încă subreprezentată. Este urgent să schimbăm lucrurile pentru a întări democrația peste tot în lume”.

Duarte Pacheco, președintele UIP remarcă, la rândul său, că „singura modalitate de a realiza un progres tangibil în ceea ce privește egalitatea de gen în parlamente este împărțirea responsabilităților între bărbați și femei. Îi îndemn pe colegii mei bărbați din toate parlamentele din întreaga lume să lucreze împreună cu omologii lor de sex feminin pentru a merge mai departe și a accelera schimbarea”.

Martin Chungong, secretarul general al UIP, menționează că „cercetările arată că există încă prea multe obstacole care împiedică femeile să intre în parlament sau care le obligă să părăsească viața politică, așa cum am văzut. Avem datele, instrumentele și soluțiile pentru a face din egalitatea de gen o realitate, de exemplu, făcând parlamentele sensibile la gen și fără sexism, hărțuire și violență. Ceea ce lipsește astăzi pentru a realiza acest lucru este voința politică la cel mai înalt nivel”.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *