◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Film despre puterea jurnalismului de investigație, mare succes în… China

Într-o țară cu peste 100 de jurnaliști în închisoare, The Best is Yet to Come, film bazat pe povestea unui jurnalist din viața reală, Han Fudong, a avut un succes colossal, care a uimit.

Ani la rând, bolnavii de hepatită B din China s-au confruntat cu o listă lungă de umilințe. În 1992 s-a estimat că aproximativ 10% din populație a fost testată pozitiv pentru această boală. Pentru următorul deceniu, acestor oameni li s-a interzis în mod sistematic să participe în aproape toate domeniile vieții. Acest lucru a alimentat o industrie a rapoartelor medicale frauduloase, de unde eroul filmului își începe investigația.

Povestea se bazează în general pe activitatea profesională a lui Han Fudong, un jurnalist care a devenit redactor-șef al Southern Metropolis Daily, un ziar care a fost cunoscut pentru investigațiile sale răsunătoare. Munca lui Han a dus în cele din urmă la interzicerea companiilor de a controla angajații pentru virusul hepatitei B. În acel moment, în China erau peste 120 de milioane de oameni care trăiau cu această boală.

The Best is Yet to Come, care a fost comparat cu Toți oamenii președintelui și Spotlight, a făcut un turneu în circuitul internațional de film în 2020și recent a fost lansat în China, încasând 52,3 milioane de yuani (6,1 milioane de lire sterline) în prima săptămână, la casele de bilete. Este izbitor și faptul că un film despre puterea jurnalismului de investigație ar putea fi lansat în China, potrivit The Guardian.

China modernă nu a avut niciodată o presă liberă. Dar la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, jurnaliştilor li s-a dat o libertate ceva mai largă pentru a relata despre societate decât în prezent. În 2003, Southern Metropolis Daily a publicat o poveste despre bătaia pe care a primit-o de la poliție Sun Zhigang, un muncitor migrant din Guangzhou. Deși această relatare a dus la arestarea a patru jurnalişti și la condamnarea a doi la pedepse cu închisoarea, a dus, de asemenea, la abolirea legii care a permis poliţiei să-l reţină pe Sun. Nu numai că o astfel de relatare ar fi imposibilă astăzi în China, dar avocatul care i-a reprezentat pe jurnalişti în cazul Sun, Xu Zhiyong, este acum el însuşi în închisoare.

Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, în China se află astăzi peste 100 de jurnalişti în închisoare. În decembrie 2020, jurnalista independentă Zhang Zhan a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru că a raportat despre începutul pandemiei de Covid în Wuhan. În februarie anul acesta, popularul blogger Ruan Xiaohuan, cunoscut sub pseudonimul Program Think, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru „incitare la submnarea puterii de stat”. Blogul lui Ruan a discutat despre corupția oficială… (redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *