◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Presa tipărită – cel mai afectat mijloc de comunicare în masă

Trăim într-o epocă a crizei valorilor tradiţionale. Dezmățul unora este provocat de un val „păcătos” ce favorizează producția de germeni pentru criza morală. Chiar dacă ne dăm seama de acest straniu fapt, chiar dacă nu înţelegem care sunt consecinţele crizei, ne întrebăm în cine mai putem să avem încredere? Care sunt valorile actuale ale noastre şi cât de mult sunt acestea asemănătoare cu cele ale societății? Cei care au devenit stăpâni peste toată averea României și peste toți oamenii țării trebuie să își plătească preţul. La fel ca și cei ce vor fi găsiți răspunzători pentru tabloul sumbru în care ne aflăm…
Tranzițiile nu reprezintă o noutate în istoria omenirii. Ele se reflectă mai ales la nivelul culturii, manifestându-se ca o criză a valorilor trecutului, pe fondul decăderii celor care le promovează. În țările occidentale există regulile jocului democratic. Dar în lumea occidentală există și o cultură autentică. Cu mici excepții, în statele democratice există jurnaliști independenți şi cinstiţi, scriitori, pictori şi poeți progresivi. Ei sunt siliți să ducă o luptă grea pentru supraviețuire, pentru o artă sănătoasă în lumea reală.
Presa tipărită a zilelor noastre este cel mai afectat mijloc de comunicare în masă. Ea este concurată de radio, televiziune și internet, pe de o parte, şi de știrile false din mediul online, pe de altă parte. Scumpirile la energie și servicii au început sǎ afecteze și industria ziarelor tipărite. Prețul hârtiei de ziar a crescut considerabil. A devenit un lux să tipărești un ziar! Observăm tot mai des discriminări generate de așa, numite politici globale, diferențe culturale pe care interese de moment le transformă în adevărate divergențe. O cultură vie, care păstrează valorile trecutului și care dă naștere valorilor viitorului.
Aceasta e cultura poporului român! În lumea liberă cultura este răspândită într-o formă originală. Căci un mijloc folosit de marele cărturar Dionisie Romano pentru răspândirea culturii a fost presa, el fiind numit, pe bună dreptate „părintele ziaristicei besericeşti”, pentru că a redactat și editat la Buzău, în anii 1839 şi 1840, prima gazetă cu profil moral din țară, și în același timp şi primul ziar al Buzăului, săptămânalul Vestitorul Besericesc. În această „întreprindere grea, ostenicioasă şi costisitoare”, cum caracteriza munca de gazetar, el nu urmărea decât „moralizarea şi luminarea poporului”, subliniind „cât de folositoare este virtutea şi cât de vătămător este viţiul pentru omul de orice clasă şi poziţie”. El vede rolul presei „în a lumina pe poporeni, ocupându-se de actualitate”, concomitent cu o operă de asanare morală, dusă în spirit critic, potrivit expresiei lui, „bătând vițiul și lăudând virtutea”. Demn de reliefat este amănuntul că gazetarul Dionisie se referea la cetățeanul „de orice clasă și poziție”.

Florenţ Mocanu/ UZPR
senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *