Mă plimbam pe străzile orașului în căutarea unor răspunsuri la întrebările care mă frământau atunci. Asaltată de gânduri, nu am observat când m-am apropiat de o renumită librărie bucureșteană. Am intrat și astfel am avut bucuria întâlnirii cu… acad. prof. dr. Leon Dănăilă, mai exact cu volumul domniei sale, apărut anul trecut la Editura Bookzone, intitulat „Neuroplasticitatea: secretul longevității creierului”. Atmosfera liniștită a librăriei m-a îndemnat să răsfoiesc mai mult timp cartea. Cu greu, am reușit să mă desprind de informațiile cuprinse în ea, atrasă de o alta, expusă pe un alt raft, semnată de prof. univ. dr. neurochirurg, Alexandru Vlad Ciurea: „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor” – Editura Bookzone, anul 2022, aceleași condiții grafice deosebite.
Plăcerea oferită de cumpărarea celor două cărți mi-a grăbit drumul spre casă, dornică să citesc pe îndelete.
Curioasă să aflu mai multe despre neuroplasticitate, m-am așezat pe un fotoliu confortabil și am deschis volumul academicianului profesor doctor Leon Dănăilă. „Neuroplasticitatea cunoscută și sub denumirea de plasticitate neuronală sau plasticitate cerebrală reprezintă capacitatea creierului de a se schimba, de a-și modifica structura și funcția, ca reacție la factori intrinseci și extrinseci, la o activitate fizică sau la un proces mintal. Schimbările pot fi provocate de noi experiențe, modificări ale ambientului sau leziuni ale creierului”, explică autorul. Desigur că distinsul medic oferă amănunte despre ce trebuie să facem pentru a ne menține creierul sănătos. Nu intru în amănunte, intenționez doar să trezesc interesul, însă mă opresc, în contextul cunoscut al împuținării numărului cititorilor, la necesitatea lecturii, a curiozității de a obține informații noi, de a înlătura inerția care se poate instala odată cu acumularea anilor. „Creierul hrănit continuu cu informații benefice răspunde, oferă, ajută și formează legături neuronale de la începutul și până la sfârșitul vieții”, scrie medicul. Sau: „Adoptarea unei vieți active din punct de vedere intelectual și fizic ne protejează împotriva deteriorării cognitive și a tulburărilor neurodegenerative”.
Fascinată, am lăsat orele să treacă, îngrijorată doar de faptul că, la un moment dat, va trebui să mă opresc. Nevoită să las deoparte cartea, ispitită de cealaltă aflată lângă mine, am început să citesc febril din „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”.
Iată un îndemn al reputatul medic Alexandru Vlad Ciurea la lectură, la informare:
„Orice deschidere, orice informație nouă duce la dezvoltarea creierului. Deschideți cărți, așa aflăm cu toții pe ce lume suntem, ce muzeu am mai văzut, ce piață este prin Italia sau Spania (…) Informația nouă duce la activitatea creierului”.
Pentru prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, creierul este o bijuterie, iar „bijuteria aceasta pe care o avem trebuie ținută la o activitate cât mai corespunzătoare (…). Ca să poți să-ți ții creierul la parametri optimi și să rămâi cu el veșnic tânăr, trebuie să faci anumite lucruri, care nu sunt atât de complicate. Cu acestea trebuie plecat de la tinerețe, să fie menținute constant (…)”.
Așadar, dacă nu toată lumea crede în beneficiile lecturii, despre care mulți jurnaliști și scriitori au publicat atât în Revista Astralis, cât și în alte periodice, mă gândesc că apariția și foarte buna promovare a celor două volume de către editură, la care se adaugă și cărțile medicului neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan, vor fi un impuls pentru mulți să se aplece cu interes și curiozitate asupra paginilor acestora, având ca scop principal menținerea sănătății creierului. Citindu-le, sper că vor simți imboldul de a deschide și alte cărți, fiind atrași de orice lectură care le va hrăni creierul și îmbogăți sufletul. Câtă încântare să poți intra în universul autorului, acolo unde este posibil să te regăsești, să simți desfătarea aflării unor răspunsuri și a unor sentimente pe care le credeai pierdute, să ți se dezvăluie o altă lume în interiorul ființei tale, unde te simți liber și visurile prind conturul realității! O carte bună, cu care rezonezi, este ca un prieten bun, îți poate da aripi să zbori. Să știm să ne alegem cărțile, așa cum trebuie să știm să ne alegem prietenii! Și să citim în fiecare zi!
Camelia Pantazi Tudor / membru al UZPR – Filiala Presă Culturală