◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Filiala Arad a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și-a ales conducerea pentru următorii patru ani

Membrii Filialei „Ioan Slavici” Arad a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și-au dat întâlnire la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, unde și-au ales conducerea pentru următorii patru ani. În funcția de președinte a fost reales Vasile Filip, Lavinia Betea a fost aleasă prim-vicepreședinte, Doru Sinaci, Daniel Scridon, Lucian Șerban și Gabriela Groza au fost aleși vicepreședinți, iar în funcția de secretar, Lucia Bibarț.

Lucrările Adunării Generale au fost deschise de președintele în funcție al filialei, Vasile Filip, care, după ce a constatat că adunarea este statutară, întrunindu-se majoritatea membrilor, a cerut să se păstreze un moment de reculegere pentru jurnaliștii plecați dintre noi: regretatul președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan și colegii de la Arad: Constantin Dehelean, Viorel Muscă, Ioan Weisl, Simion Todoca și Romulus Dubăț, care a trecut în eternitate ieri seară.

Gabriela Groza, secretarul organizației, a prezentat, apoi, ordinea de zi, iar președintele în funcție a prezentat raportul de activitate pe anul trecut și a punctat câteva repere din istoricul organizației:

În 16 martie 2018, 7 membri UZPR (cu acte în regulă) s-au constituit în Grup, conform Statutului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a fost ales, în funcția de coordonator, Vasile Filip.

Pe 22 iunie 2018, după ce s-a îndeplinit cerința de a functiona ca Filială a UZPR (peste 20 de membri), pentru dinamizarea întregii activităţi organizatorice, în conducere au mai fost cooptați jurnaliştii: Lucian Şerban Marius şi Daniel Scridon Pavel – ca vicepreședinți şi Gabriela Groza – secretar. Tot atunci, s-a luat hotărârea ca Filiala din Arad a UZPR să poarte numele marelui clasic al literaturii române IOAN SLAVICI – cel mai important scriitor şi jurnalist arădean din toate timpurile, născut pe meleagurile arădene, la Şiria.

În 2019, anul centenarului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și împlinirea unui sfert de secol de existență a filialei din Arad, a fost publicată prima carte dedicată organizației noastre: „Voci și vocații jurnalistice arădene în UZPR”, coordonată de Emil Șimăndan și Vasile Filip. Lucrarea a fost lansată pe 8 noiembrie, în sala „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene Arad, când, sub genericul „Convorbiri jurnalistice”, a avut loc o întâlnire a membrilor filialei cu cititorii, întâlnire care a fost onorată de regretatul președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan.

La primele alegeri ca filială (în martie 2020), cu peste 40 de membri, a fost aleasă o echipă puternică: Vasile Filip (fiind reales președinte), Doru Sinaci, Lavinia Betea, Daniel Scridon și Lucian Șerban (vicepreședinți), Gabriela Groza (secretar) și Gabriel Constantinescu (membru). Atunci s-a propus să mai scoatem o carte a Filialei. Și a apărut, după cum știți, cu titlul „Jurnaliști arădeni  – Selfie”. Cartea, coordonată de Lavinia Betea și Vasile Filip, s-a „născut” cu sprijinul Bibliotecii Județene și implicarea reală a colegului Doru Sinaci. Ea a fost lansată, în 19 mai 2022, în Grădina de lectură a bibliotecii, într-o atmosferă de sărbătoare a presei.

„Acum suntem 54 (membri dar și membri asociați). Mai avem doi colegi, care lucrează, efectiv, în presă și au trimis dosarele la București. Mi-aș dori să se înscrie și alții. Așa stând lucrurile, eu zic că ar trebui să ne considerăm ca o familie – și mai buni și mai răi, mai talentați ori mai puțin înzestrați. Dar să ne respectăm și chiar să ne ajutăm”, și-a încheiat prezentarea președintele Vasile Filip.

Trecându-se la punctul 2 al Ordinei de Zi, alegerea noii conduceri a Filialei „Ioan Slavici”, pe următorii patru ani, Dorel Zăvoianu a propus ca actualul președinte, Vasile Filip, să continue activitatea pe care o desfășoară în fruntea filialei, iar Dani Rockhoff a propus-o pe Lucia Bibarț. Cele două propuneri au fost supuse la vot, iar Vasile Filip a fost ales cu marea majoritate a voturilor celor prezenți.

În continuare, președintele nou ales a făcut propunerile pentru Consiliul de conducere al filialei: Lavinia Betea – prim-vicepreședinte, Doru Sinaci, Lucian Șerban, Daniel Scridon și  Gabriela Groza – vicepreședinți,  Lucia Bibarț – secretar, echipa propusă fiind votată în unanimitate.

La punctul 3 de pe ordinea de zi au fost aleși membrii care vor reprezenta Filiala la Adunările Generale ale UZPR care se vor organiza în perioada următoare (on-line și cu prezență fizică), după care s-a trecut la punctul 4, președintele Vasile Filip propunând realizarea unui nou volum care urmează să fie coordonat de Vasile Filip și Lavinia Betea. Propunerea a fost votată în unanimitate. De asemenea, președintele a propus ca dosarele celor care doresc să devină membri ai UZPR Arad să fie puse în discuția Consiliului de conducere înainte de a fi aprobate.

Prim-vicepreședintele nou ales, Lavinia Betea, a ținut apoi un discurs cu informații suplimentare cu privire la darea de seamă prezentată de președintele Vasile Filip, referindu-se la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a intra în rândurile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, iar părintele Gheorghe Hodrea (membru al filialei Arad) a prezentat numărul de luna trecută al publicației pe care o editează în grai popular „Lada cu spinare”.

 

Lucian Șerban

UZPR Arad

Foto: Vasile Sărăndan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *