◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Zeci de jurnaliști și organisme media din Iran, sub presiune judiciară

Peste 20 de jurnalişti, instituţii de presă şi editori din Iran au fost supuşi controlului judiciar în ianuarie 2024, relatează un grup care monitorizează libertatea de exprimare şi mass-media din Iran, citat de iranintl.com

Potrivit ultimului raport lunar al DFI, trei jurnaliști au fost reținuți în cursul lunii, în timp ce un altul a fost reținut pentru a executa o pedeapsă. În plus, patru jurnalişti, în cazuri separate, au fost condamnaţi colectiv la trei ani de închisoare, amenzi în valoare de 200 de milioane de riali (echivalentul a aproximativ 350 de dolari), doi ani de exil şi o interdicţie de doi ani de a părăsi ţara sau de a se implica în activități online.

Acuzațiile aduse jurnaliștilor au variat de la „răspândirea dezinformării” până la subminarea opiniei publice, propagandă antiguvernamentală, nerespectarea hijabului, insultarea conducerii politice și dezvăluirea de documente clasificate.

Mai mult, instanțele de presă au pronunțat condamnări penale împotriva a opt jurnaliști, cu pedepse care au mers de la închisoare până la diverse alte măsuri punitive. Cinci jurnalişti sau manageri mass-media s-au confruntat cu acuzaţii formale, care au dus la confiscarea bunurilor personale.

Pe parcursul lunii ianuarie, cel puțin 13 ziare și site-uri de știri au fost supuse controlului judiciar, exacerbând și mai mult preocupările cu privire la libertatea presei în țară.

Iranul este unul dintre statele care înregistrează cel mai înalt grad de persecutare a jurnaliștilor, alături de China, Rusia și Belarus și unul dintre cele mai opresive regimuri în ceea ce privește libertatea de exprimare și libertățile mass-media. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *