◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

UE mizează pe dezvoltarea abilităților profesionale pentru a suplini deficitul de personal calificat

Aproximativ 63% dintre întreprinderile mici și mijlocii din Europa spun că deficitul de forță de muncă și competențe le împiedică în activitățile lor de afaceri, a constatat un sondaj Eurobarometru recent, citat de Euronews.

În încercarea de a sprijini întreprinderile europene, de a stimula reținerea personalului și de a dota profesioniștii cu competențele de care au nevoie pentru viitor, Comisia Europeană și partenerii săi au anunțat, la summitul de la Val Duchesse de la sfârșitul lunii ianuarie, că au semnat o „Declarație tripartită pentru un dialog social european înfloritor”. În esență, UE a promis că va aduce mai mulți profesioniști pe piața europeană a muncii, va facilita recunoașterea calificărilor străine, va îmbunătăți condițiile de muncă și va oferi profesioniștilor instrumentele de care au nevoie pentru a lucra în roluri specializate.

Așadar, milioane de locuri de muncă sunt deschise persoanelor cu abilitățile potrivite. Problema este că mulți nu le au. Bruxelles-ul oferă aproximativ 65 de miliarde de euro din fonduri UE pentru formare. Datorită Agendei europene pentru competențe și Pactului pentru competențe, aproximativ două milioane de lucrători din Europa au beneficiat deja de formare avansată.

Există o lipsă majoră de personal în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). UE are nevoie de încă 11 milioane de persoane pentru a se alătura acestui sector dacă dorește să își atingă obiectivul de a dobândi 20 de milioane de profesioniști în domeniul TIC până în 2030. „Ceea ce guvernele pot și ar trebui să facă este să recalifice forța de muncă existentă, pentru a se asigura că obține competențele necesare”, a declarat dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrul Transformării Digitale din Slovenia.

30.000 de oameni din Slovenia au beneficiat anul trecut de cursuri gratuite pentru a-i ajuta să se adapteze și să obțină abilitățile necesare pentru a răspunde cerințelor pieței.

Competențele digitale nu sunt necesare doar pentru industria TIC.

Peste 20% dintre angajatorii din industriile grele din Europa spun că nu găsesc personalul de care au nevoie. În prezent, roboții fac cea mai mare parte a sarcinilor grele, dar noțiunea învechită că acesta este un sector solicitant din punct de vedere fizic încă există. Portughezii interesați de domeniu se pot forma la Centrul de pregătire profesională pentru industria metalurgică și prelucrarea metalelor (CENFIM). „În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, 230.000 de posturi au evoluat nu doar pentru a se adapta la noile tehnologii, ci mai ales pentru a răspunde muncii cerute”, explică Manuel Pinheiro Grilo, directorul CENFIM. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *