◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

SUA restricționează vizele pentru cei care folosesc programe spion – inclusiv împotriva jurnaliștilor

Administrația Biden a anunțat că lansează o nouă politică, prin care va impune restricții la acordarea vizelor pentru persoanele străine implicate în utilizarea abuzivă a programelor spion. Politica se va aplica persoanelor care au fost implicate în utilizarea abuzivă a programelor spion pentru a viza jurnaliști, activiști, disidenți, membri ai comunităților marginalizate sau membrii familiei celor vizați. Restricțiile privind vizele s-ar putea aplica și persoanelor care facilitează sau obțin beneficii financiare din utilizarea abuzivă a programelor spion, au spus oficialii Casei Albe, citați de apnews.com. „SUA rămân preocupate de utilizarea abuzivă tot mai extinsă a programelor spion comerciale în întreaga lume pentru a facilita represiunea, a restricționa fluxul liber al informațiilor și a permite încălcările drepturilor omului”, a spus secretarul de stat Antony Blinken, într-un comunicat care anunță noua politică.

Președintele Biden a emis un ordin executiv, în urmă cu aproape un an, prin care restricționează utilizarea de către guvernul SUA a programelor spion comerciale „care prezintă riscuri pentru securitatea națională”.

Politica de restricționare a acordării vizelor se poate aplica cetățenilor oricărei țări care au folosit abuziv sau au facilitat utilizarea malignă a programelor spion, chiar dacă aceștia provin din țări ai căror cetățeni au permisiunea de a intra în SUA fără a solicita o viză.

Utilizarea programelor spion de către guvernele autocratice, în special din Orientul Mijlociu, s-a constatat în ultimii ani în țări precum Mexic, Polonia, Grecia, Spania, Tailanda și Ungaria, împotriva jurnaliștilor, avocaților și activiștilor politici, alarmând organizațiile pentru apărarea drepturilor omului. Cel mai cunoscut program spyware, Pegasus, a fost folosit pentru a viza peste 1.000 de persoane din 50 de țări, potrivit unei investigații media globale din 2021. Amnesty International a raportat că experții săi criminaliști au stabilit că programul spion Pegasus a fost instalat pe telefonul logodnicei jurnalistului de la Washington Post Jamal Khashoggi, Hatice Cengiz, la doar patru zile după ce acesta a fost ucis în Consulatul saudit din Istanbul, în 2018. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *