◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

ONU. Declarația Drepturilor Omului – 75 de ani

Lideri ai lumii s-au reunit la Geneva (Elveția) pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului (DUDO), cerând noi garanții pentru a proteja drepturile omului pe fondul conflictelor în creștere și a altor provocări (https://news.un.org/fr/story/2023/12/1141587): „Aceasta este o zi crucială. Suntem aici pentru a reconstrui speranța de care avem nevoie acum, poate mai mult ca niciodată, în acest moment întunecat al Istoriei”, a declarat Volker Türk, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, adresându-se participanților, care-i includeau pe liderii Columbiei, Estoniei, Greciei, Maldivelor, Poloniei, Senegalului și Sloveniei. Subliniind provocările fără precedent, domnul Türk a subliniat nevoia de unitate și speranță în fața dezordinii în creștere, diviziunii, complexităților geopolitice, adâncirii inegalității și a fricii.

 

Încrederea se prăbușește

„Încrederea dintre noi și în instituțiile care ne ghidează este în cădere liberă”, a avertizat șeful ONU pentru drepturile omului, subliniind suferința îndurată în zonele de conflict, în special pe teritoriul palestinian ocupat de Israel, dar și în Myanmar, Sudan, Ucraina și în alte regiuni în care civilii suportă greul conflictelor insolubile și brutale. Volker Türk a avertizat încă o dată cu privire la eșecurile înregistrate de Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU, lipsa de ascultare acordată vocilor din spațiul public, precum și urgența crizei climatice: „Aceste și alte crize sunt consecința nerespectării drepturilor omului. Ele nu sunt eșecul drepturilor omului, iar noi suntem martori pentru prejudiciul cauzat atunci când drepturile omului sunt ignorate și încălcate”.

Volker Türk și-a exprimat recunoștința pentru „angajamentele transformatoare” făcute de peste 155 de state membre ONU, cu privire la aspecte legate de drepturile omului, cum ar fi drepturile femeilor, drepturile copilului, schimbările climatice etc. El a cerut liderilor mondiali să-și schimbe perspectiva pentru a plasa drepturile omului în centrul elaborării politicilor și acțiunilor lor.

 

Datoria de a promova drepturile omului

„Drepturile omului sunt un bun public global și, în calitate de lideri, aveți datoria să le promovați”, a mai spus Volker Türk, subliniind cele patru domenii cheie, care necesită atenție imediată: 1. pacea și securitatea; 2. transformarea digitală; 3. economiile influențate de drepturile omului și, 4. plasarea drepturilor omului. în centrul politicii de mediu.

Înaltul Comisar a cerut liderilor să se reunească, „în diferite societăți și sisteme”, pentru a găsi un teren comun și a asigura o schimbare semnificativă. El le-a amintit de rolul jucat de predecesorii lor în urmă cu 75 de ani, când au pus bazele libertății, justiției și păcii prin DUDO.

„Este rândul nostru să ne asumăm această sarcină profundă și vizionară de a ne asigura că drepturile omului devin atât obiectivul general, cât și garanțiile acordate acestora”, a spus domnul Türk. „Principiile drepturilor omului sunt cea mai bună soluție a noastră în această lume înfricoșătoare. Vă rog să reînviați spiritul, impulsul și vitalitatea, care au condus la Declarația Universală asupra Drepturilor Omului acum 75 de ani.”

Cei prezenți au participat, de asemenea, la patru mese rotunde tematice.

 

În cadrul discursului său introductiv la discuțiile pe tema ”Viitorul drepturilor omului, al păcii și securității”, președintele Senegalului, Macky Sall, a revendicat în special dreptul la dezvoltare: „Pentru țările noastre în curs de dezvoltare, toate cele trei generații de drepturi ale omului sunt de importanță egală. Ele constituie piese inseparabile ale unei singure arhitecturi. Acesta este motivul pentru care considerăm dreptul la dezvoltare drept un drept fundamental al omului, pentru că exercitarea drepturilor economice, sociale și culturale este la fel de esențială pentru condiția umană ca și exercitarea drepturilor civile și a libertăților politice”, a argumentat liderul acestei țări din Africa de Vest. „Drepturile omului sunt universale, aplicabile tuturor. Ele nu trebuie să fie dovedite, nu trebuie încălcate în nici un fel”, a declarat Andrzej Duda, președintele Poloniei, țară care a oferit asistență pentru cca 950.000 de ucraineni de la invadarea pe scară largă a țării lor de către Rusia.  „Sunt multe ironii în discuțiile noastre de astăzi, dintre care nu în ultimul rând este că reprezint oamenii ale căror drepturi fundamentale la viață, demnitate și autodeterminare, printre altele, sunt încălcate de 75 de ani”, a spus, la rândul său ministrul Afacerilor Externe al Palestinei, Riyad Al-Maliki. „Când drepturile omului nu sunt universale, această Declarație și toate progresele pe care credeam că le-am făcut de-a lungul deceniilor își pierd din relevanță și nu mai sunt convingătoare”, a adăugat el, făcând apel la apărarea drepturilor omului de pretutindeni, fără excepție.

 

O bază pentru progres

„Inovația trebuie să reflecte valorile umane universale, contribuind în același timp la protecția planetei noastre și la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a declarat președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, în cadrul mesei rotunde pe tema inovației, viitorul drepturilor omului și al tehnologiilor digitale. „Inteligenta artificială are un potențial imens pentru economiile noastre, societățile noastre și planetă – a adăugat ea – încurajând țările să investească mai mult în rezolvarea problemelor societale și a provocărilor globale comune în ceea ce privește tehnologia digitală”.

Sesiunea a analizat modul în care inteligența artificială, tehnologia de supraveghere, platformele de social media și o serie de alte tehnologii noi și emergente ar putea fi utilizate pentru a ne asigura că drepturile omului sunt în centrul felului în care tehnologia este dezvoltată, utilizată și guvernată, inclusiv cu ajutorul ONU.

A treia masă rotundă s-a concentrat pe asigurarea drepturilor la hrană, sănătate, educație, apă și canalizare pentru milioane de oameni din întreaga lume.

A patra masă rotundă a analizat impactul masiv al crizei cumulate a schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și poluării asupra exercitării drepturilor omului. Participanții au discutat modalități de promovare a drepturilor omului în contextul urgenței de mediu, îmbunătățirea responsabilizării, asigurarea unei tranziții juste și protejarea apărătorilor drepturilor de mediu.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *