◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Ce sarcini poate îndeplini ChatGPT pentru jurnaliști…

Inteligența artificială nu poate înlocui creația jurnalistică. Iar The Washington Post tocmai a considerat că programele de acest tip sunt „un dezastru”. Dar, pe de altă parte, sistemul poate elimina o parte din sarcinile de zi cu zi.

Când vine vorba de inteligența artificială în redacție, jurnaliștii se încadrează în general în două tabere: cei care au puțin prea multă încredere în abilitățile ei și cei care nu ar atinge un nou instrument de învățare automată.

ChatGPT, un instrument bazat pe inteligență artificială care a fost antrenat pentru a genera răspunsuri asemănătoare oamenilor la solicitări, a făcut valuri, iar unele organizații de știri chiar l-au folosit pentru a scrie articole, ceea ce s-a dovedit o idee neinspirată. Asta nu înseamnă însă că ChatGPT nu poate fi de folos jurnaliştilor. Atât timp cât este clar ce poate și ce nu poate face, instrumentul poate ajuta cu unele sarcini ușoare.

Când lucrați cu ChatGPT, rețineți că este inteligent, dar nu… atât de inteligent. Este o mașină care nu are intenții – nu vrea să ajute sau să inducă în eroare, nu are nicio concepție despre ceea ce este real și nici morală. Este exact ceea ce scrie pe cutie – generează text pe baza multor informații pe care a fost instruit să le folosească. Din acest motiv, trebuie să verificați absolut tot ceea ce generează. ChatGPT vă va răspunde aproape întotdeauna la întrebare și, dacă nu sunt disponibile informații reale, poate… crea răspunsul. Așa că este necesar să fie verificat cu temeinicie totul.

Dar același ChatGPT este destul de bun în a rezuma bucăți lungi de text. Acest lucru este util atunci când trebuie să scanați rapid noi rapoarte, studii și alte documente. Este

de asemenea util atunci când lucrați la un subiect cu care nu sunteți atât de familiarizat. ChatGPT vă poate ajuta să efectuați cercetări despre evenimente, persoane fizice și aproape orice altceva. Ca întotdeauna, verificați de trei ori tot ceea ce generează, deoarece… inventează, potrivit journalism.co.uk. De exemplu, îi puteți cere să vă ofere nume de experți pentru a intervieva despre un anumit subiect și, în general, vine cu sugestii solide. Cu toate acestea, dacă subiectul este prea de nișă, instrumentul poate genera nume total fictive…

Puteți cere ChatGPT să caute citate de la o anumită persoană și sunt șanse să le găsească. Cu toate acestea, și aici sunt necesare verificările.  

Ca orice alt instrument bazat pe inteligență artificială, ChatGPT este foarte aproximativ, dar poate fi util dacă aveți nevoie să obțineți un sens general al textului într-o altă limbă.

Externalizarea uneia dintre cele mai obositoare sarcini de birou către o mașină sună ca un vis. Deși va trebui să editați versiunea finală, ChatGPT poate accelera procesul de trimitere prin e-mail.  La fel ca e-mailurile, postarea pe rețelele sociale este utilă, dar consumă teribil demult timp. Puteți cere ChatGPT să scrie un tweet sau o postare pe LinkedIn pe un subiect, eliberându-vă timpul și puterea mentală pentru altceva.

Puteți cere ChatGPT să vă ofere context despre o știre, dar, din nou, verificați întotdeauna. De asemenea, poate explica felul în care funcționează ceva, ceea ce poate fi util dacă trebuie să adăugați un text scurt explicativ în limbaj simplu.

Deși mulți oameni se tem că ChatGPT poate fi folosit pentru a scrie articole, acesta nu este cazul. Deocamdată… Ceea ce scrie este greu de citit, nu poate merge la un eveniment, nu poate simți că cineva nu spune adevărul și nu se poate conecta cu un alt om, pentru un interviu. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *