◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

„Radio și Pace”. Mesajul lui Audrey Azoulay, director general UNESCO, de Ziua Mondială a Radioului

În această Zi Mondială sărbătorim puterea radioului de a alimenta și de a construi pacea. De când a fost dezvoltat, în urmă cu aproximativ un secol, radioul s-a dovedit a fi un mijloc excepțional de comunicare, dezbatere și schimb – într-adevăr, este unul dintre cele mai accesibile și răspândite tipuri de media. Aceste caracteristici explică de ce UNESCO s-a bazat în mod deosebit pe radio în timpul pandemiei de COVID-19, când a fost necesar să ajungă la copiii și elevii care nu erau școlari și mai ales erau izolați. Radioul ne-a permis astfel să stabilim un sistem eficient de predare prin radio în multe țări. În Africa subsahariană, de exemplu, unde mai puțin de un sfert din populație are acces la internet, radioul a permis continuitatea învățării, în ciuda dificultăților. Radioul este astfel foarte adesea mijlocul de ultimă instanță. Vedem din nou acest lucru în Afganistan, unde fetelor și femeilor li s-a refuzat brusc și pe nedrept dreptul de a învăța, de a studia și de a preda. Pentru a răspunde acestei situații, pe care UNESCO a condamnat-o ferm, organizația noastră a lansat, împreună cu Uniunea Europeană, un program major de sprijinire a presei afgane. Obiectivul este de a contribui la difuzarea materialelor educaționale, precum și a materialelor privind sănătatea și siguranța și de a ajunge direct la cel puțin șase milioane de afgani.

Pe lângă faptul că este un instrument tehnic, radioul oferă și un spațiu în care dezbaterea democratică este încurajată și îmbogățită. Prin urmare, este esențial să protejăm atât independența, cât și diversitatea a ceea ce este, în multe privințe, o adevărată agora modernă. Acesta este motivul pentru care UNESCO, care a făcut din libertatea presei o prioritate, sprijină posturile de radio comunitare și independente din întreaga lume.

În această zi, UNESCO face apel la toată lumea – ascultători, radiodifuzori și profesioniști din domeniul audiovizualului – nu numai să celebreze potențialul radioului, ci și, mai ales, să folosească mai mult radioul ca instrument unic al păcii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *