◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Jurnaliștii americani protestează față de restricția de a se alătura trupelor dislocate pe flancul estic al NATO

Jurnaliștii care relatează despre Armata americană sunt alarmați de lipsa accesului pe care l-au avut întotdeauna la deplasările trupelor SUA și cer să poată reflecta din nou desfășurarea trupelor în străinătate, scrie CNN.

Timp de decenii, jurnaliştilor americani li s-au oferit oportunităţi de integrare atunci când forţele militare americane, ceea ce a demonstrat nu numai transparența din partea guvernului SUA, ci și angajamentul țării pentru o presă liberă și deschisă. Dar în cazul celei mai recente desfășurări de trupe în Europa de Est, reporterilor nu li s-a oferit o astfel de oportunitate, numeroasele lor cereri fiind blocate. În acest context, organizațiile de știri au crescut presiunea publică pe acest subiect. Într-o scrisoare, Military.com, Military Times și Task & Purpose scriu că „cred cu tărie” că publicul „are dreptul de a ști cum și ce fac trupele americane și cum sunt cheltuiți banii contribuabililor”. Cele trei instituții afirmă că „în ciuda numeroaselor solicitări din partea organizațiilor media, niciunui jurnalist nu i s-a permis încă să însoțească aceste trupe și să le aducă poveștile acasă. Ca urmare, cerem Pentagonului să înceapă imediat procesul de a permite jurnaliştilor să se alăture trupelor care se îndreaptă spre Europa, ca răspuns la mişcările de trupe ruse din apropierea Ucrainei”.

Această nouă scrisoare urmează demersului Asociației Reporterilor și Editorilor Militari, care a cerut Departamentului de Apărare „să permită jurnaliştilor să se alăture trupelor americane care au fost selectate pentru a fi dislocate pe flancul estic al NATO”. Asociația de presă a Pentagonului a scris o scrisoare secretarului Apărării, Lloyd Austin, și consilierului pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, pentru a le cere „să ridice interdicția de a acoperi știrile militarilor americani care se desfășoară în Europa”.

Howard Altman, de la Military Times, l-a presat pe secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby: „Îmi puteți spune când jurnaliștilor li se va permite să se încorporeze cu trupele care trec în Europa? Și dacă nu curând, cine sau ce ține acea decizie?”.  Kirby a spus că este „responsabil pentru deciziile care sunt luate cu privire la accesul mass-media la operațiunile noastre și la oamenii noștri”.

Faptul că reporterilor li se interzice să se alăture trupelor nu este de bun augur pentru viitor, conchide edition.cnn.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *