◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Internship în jurnalism. Intrarea dificilă într-o profesie teribilă

Jurnalismul are o mulțime de rituri de trecere – mulți jurnaliști își amintesc prima lor slujbă într-un ritm, acoperind ședințe îndepărtate ale guvernului local, sau poate mai frecvent în zilele noastre, făcând relatare rapidă. Dar poate că niciunul nu este la fel de omniprezent ca stagiul. A devenit aproape obligatoriu în cultura jurnalistică occidentală, iar mulți jurnaliști tineri trec prin două sau mai multe astfel de „pasaje” înainte de a obține un loc de muncă permanent.

Stagiile pot fi locuri în care tinerii jurnaliști dobândesc experiență crucială care nu poate fi reprodusă în sala de clasă și încep relații care dau roade timp de decenii. Dar, după cum mulți au remarcat în ultimii ani, este, de asemenea, o parte importantă a modului în care industria de știri perpetuează omogenitatea și elitismul, creând o conductă spre locuri de muncă de top pentru studenții din universitățile de elită și excluzându-i pe alții, din medii mai puțin privilegiate.

După cum susține Mirjam Gollmitzer, cercetător la Université de Montréal, cercetătorii au văzut adesea stagiile de jurnalism ca locuri cheie de acomodare cu normele profesionale și valorile jurnalismului. Aici, așa cum consideră în mod obișnuit oamenii de știință, este locul în care jurnaliștii obțin acces la cunoștințele tacite despre „comunitatea de practică” a jurnalismului în schimbul unui salariu scăzut (sau deloc) și al unui loc de muncă tranzitoriu. Potrivit lui Gollmitzer, salariul scăzut al stagiarilor, statutul incert și orele lungi nu sunt ceva schimbat cu socializarea; ele sunt socializarea. Adică stagiile servesc pentru a întări pentru stagiari natura marginală și precară a angajării în industria în care urmează să intre.

După ce a realizat o serie de interviuri cu  tineri jurnalişti din Canada şi Germania, care au efectuat fiecare cel puţin două stagii de practică, Gollmitzer a descoperit că tinerii sunt avizi pentru mentorat și formare, dar afectați de interacțiunile întâmplătoare cu colegii fără timp și de deciziile arbitrare ale superiorilor. În schimb, rămân expuși la auto-exploatare, deoarece își atribuie sarcini dificile pentru a îndeplini așteptările (vagi) ale angajatorului. „Prezumția tacită este că lucrătorii, nu angajatorii, au sarcina de a face din stagiu un succes”. Stagiarii sunt astfel forțați să se bazeze pe propriile resurse pentru a reuși, fie că este un loc de muncă secundar, o mașină (deseori fără cheltuieli rambursate) sau ajutorul părinților.

Blocați într-o cale de intrare aglomerată și solicitantă către profesia dorită, dar atât de dificilă, stagiarii rezistă pentru că speră că experiența le va oferi locuri de muncă mai bune, cu salarii mai mari și o siguranță sporită. „Dar ceea ce Gollmitzer spune că învață de fapt în stagiile lor este cum să se obișnuiască cu tipul de condiții dintr-o industrie în care acele situații de lucru dorite nu pot veni niciodată”, scrie niemanlab.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *