◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

De ce iubim radioul…

Proclamată în 2011 de statele membre ale UNESCO și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2012 ca Zi Internațională, 13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radioului. Dar până aici, cel mai ascultat și mai de încredere mijloc de informare în masă a înregistrat momente memorabile, într-o istorie de film.

Unele dintre cele mai importante motive pentru care radioul este unic și atât de iubit includ costul mic, audiența foarte largă, gama extinsă de programe, potrivite deopotrivă la nivel local, național și global, precum și rolul major în momente în care se produc dezastre.

În aceste condiții, chiar și în era trecerii mass-media printr-o transformare uimitoare, radioul continuă să aibă o audiență impresionantă, în ciuda concurenței din toate fronturile. În America, potrivit statisticilor, peste 272 de milioane de oameni ascultă radioul în mod regulat, ceea ce-l face mijlocul de comunicare care „atinge” cele mai multe persoane.

Descoperirea undelor radio a fost epocală în comunicare. De-a lungul timpului, au existat posturi de radio celebre, recorduri, momente cu mare încărcătură socială și emoțională legate de radio, toate la scară foarte mare, așa cum a fost mereu și audiența. Cel mai puternic post de radio a fost WLW (stație cu licență pentru Cincinnati, Ohio), care a difuzat la 700 KHz. Cei din apropierea emițătorului puteau auzi în direct sunetele din casele lor, de la tigăi la saltele, scrie thefactfile.org.

Pe lângă cei zece ani de când se celebrează ca Zi Mondială, radioul mai are în dreptul lui 2022 o aniversare importantă: în 1902, Guglielmo Marconi, care a reușit să trimită și să primească primul semnal radio în Italia, a primit o scrisoare telegrafiată din Anglia, care marchează primul mesaj radiotelegrafic transatlantic, așadar acest tip de comunicare împlinește 120 de ani.

Versatil și extraordinar de util, radioul permitea, în anii 1980, inclusiv descărcarea de jocuri video dintr-o emisiune – se înregistrau sunetele pe o casetă, apoi se puteau reda mai târziu conținutul pe computere.

Primele emisiuni publice de radio au fost făcute în vârful Turnului Eiffel. Lee de Forest, considerat părintele radiodifuziunii, se afla în luna de miere – era anul 1908 –  a urcat pe cel mai faimos reper din Franța și a difuzat o selecție de piese muzicale din suburbiile pariziene, devenind astfel și primul DJ. De altfel, tot radioul a salvat Turnul Eiffel, care ar fi trebuit demolat la un moment dat, dar a fost folosit de armată, ca turn radio, pentru a intercepta transmisii militare cruciale în timpul Primului Război Mondial.

UVB-76 este un semnal radio rusesc secret, care transmite încontinuu din 1982. Deși nimeni nu știe cine face semnalul, este situat lângă Moscova și emite un bâzâit de 25 de ori pe minut. Stația a fost inițial identificată ca UVB-76 și poreclită The Buzzer.

Emisiunea radio din 1946 „Adventure of Superman” a dezvăluit ritualurile și codurile secrete ale KKK, făcându-l de râs și generând dispariția sa aproape peste noapte.

David Sarnoff, fondatorul Radio Corporation of America, a luptat cu îndârjire împotriva radioului FM. În cele din urmă, Edwin Howard Armstrong, inventatorul FM, s-a sinucis din cauza suferinței emoționale și financiare pe care a suferit-o din cauza nesfârșitelor procese.

Se crede că undele radio vor continua să călătorească pentru totdeauna, dacă ceva nu le absoarbe. Dacă este cazul și dacă există mai multe forme de viață în alte părți ale Universului, atunci nu este exclus ca pe alte planete să se fi auzit undele radio.

Când actorul Slim Pickens s-a alăturat armatei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat că profesia sa era „rodeo”. Cei care l-au recrutat au auzit „radio” și astfel Slim a activat pe tot timpul războiului ca… operator radio.

La scurt timp după atacurile teroriste din 11 septembrie, toate posturile de radio au primit un memoriu cu o listă de melodii considerate nepotrivite din punct de vedere liric.

Forțele armate ale Columbiei au comandat un cântec pop cu un mesaj în cod Morse către militarii răpiți, care spunea: „19 persoane salvate, tu ești următorul, nu-ți pierde speranța”… profitând astfel de faptul că răpitorii obișnuiau să-și lase captivii să asculte radioul.

În 2005, un post de radio a solicitat unui număr de 3.500 de fani să desemneze membrii „supergrupului suprem al rock-ului”, cu cel mai bun muzician pentru fiecare instrument. Așa a apărut… Led Zeppelin.

Scufundarea Titanicului în 1912 a impus utilizarea radioului pe mare. Telegraful de pe Titanic era printre sistemele robuste la nivel global și era operat de compania Marconi. În timpul scufundării, au folosit radioul pentru a ajunge la nava din apropiere și pentru a salva pasagerii care au mai putut fi salvați.

Prima dată când japonezii au auzit vocea împăratului la radio a fost atunci când a anunțat că Japonia s-a predat, în Al Doilea Război Mondial.

Caroline FM, cel mai mare post pirat din Marea Britanie al epocii sale, a fost vital în promovarea sunetelor dincolo de regulile cunoscute – funcționa pe o barcă. Rebelii de la mijlocul anilor 1960 au dus lumea spre radioul digital.

Una dintre modalitățile pe care le folosesc submarinele nucleare britanice pentru a determina dacă guvernul mai funcționează este să verifice dacă BBC Radio 4 emite.

Radioul este principala platformă de acoperire, aproximativ 92% dintre oameni ascultând radio AM/FM.

Atunci când se produce un dezastru natural, radioul local joacă un rol important în furnizarea de actualizări minut la minut în emisie, care sunt ușor accesibile.

Radioul este cel mai fiabil semnal – cu mult superior liniilor fixe și rețelelor celulare. Chiar și NASA are un post de radio, emițând muzică rock alternativ.

KBOO, un post de radio din Portland, Oregon, a primit la un moment dat 10.000 de dolari ca să nu emită niciodată o anume piesă despre Rai.

Exemplele ar putea continua. Și călătoria uimitoare a radioului prin istoria lumii continuă…

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *