◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Mesaj al doamnei Audrey Azoulay, Director General al UNESCO, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, 13 februarie 2022

În această ediție a Zilei Mondiale a Radioului, a cărei temă este radioul și încrederea, sărbătorim independența și fiabilitatea radioului. Apelăm la radio mai mult decât la orice alt mediu atunci când trebuie să fim informați.

De exemplu, în Europa, unde mai puțin de una din cinci persoane consideră rețelele sociale o sursă credibilă de informații, mai mult de jumătate dintre oameni au încredere în radio. Această încredere este cu atât mai importantă în circumstanțe grave, pentru că radioul este singurul mediu care poate ajunge la atâtea gospodării, în special în cele mai îndepărtate zone. În timpul unei pandemii, radioul rămâne astfel una dintre cele mai sigure modalități de a ști ce să faci, fără controverse care să creeze confuzie. Radioul este adesea mijlocul prin care învățarea continuă atunci când școlile sunt închise. De exemplu, în Africa Subsahariană, în timp ce trei sferturi dintre studenții universitari dețin un radio, doar 30% au acces la internet acasă.

Încrederea noastră în radio se poate datora uni aspect și mai profund: în timp ce imaginile pot fi distorsionate sau reproduse până la exces, radioul stabilește o relație mai directă, mai intimă între vorbitor și ascultător. Desigur, această relație apropiată trebuie să fie cuplată cu o garanție de independență și de rigoare. Organizația noastră asigură acest lucru prin promovarea pretutindeni a informațiilor fiabile și de calitate, prin sprijinirea libertății presei și a jurnaliștilor.

Cea mai bună garanție a independenței radioului este, însă, diversitatea celor care îl fac și diversitatea vocilor lor. Radioul nu ar inspira o asemenea încredere dacă nu l-am putea face al nostru, indiferent de cultura noastră. În timp ce televiziunea necesită resurse mai importante, radioul oferă comunităților, satelor și școlilor un mijloc accesibil de a-și împărtăși cunoștințele. Încrederea este produsul nu numai al unui efort constant de a fi independent, ci și al unei mai bune reprezentări a diversității în ceea ce privește limbajul, genul și ideile. Multe posturi de radio au abordat deja aceste probleme; indiferent de evaluările lor de audiență, ele vor avea sprijinul solid al UNESCO.

Pe 13 februarie, să ne unim cu toții pentru a exprima cât de mult înseamnă radioul pentru noi. Un mediu vechi de peste 100 de ani, radioul este astăzi mai relevant ca niciodată. Fie ca acesta să trăiască încă mulți ani de acum încolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *