◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Ziua Constituției României, sărbătorită la Timișoara

Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, scriitori, poeți, istorici, oameni de diverse profesii, iubitori de cultură și artă, ziariști din cadrul Filialei UZPR Timiș, uniți sub semnul de conștiință și spirit românesc au fost prezenți în Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, un spațiu generos și de utilitate publică, pentru a celebra, ca în fiecare an la 8 decembrie, Ziua Constituției României, carta fundamentală prin care sunt statuate drepturile și libertățile esențiale ale cetățeanului într-un stat de drept.

Înainte de a da startul unui dialog deschis, constituțional, împreună cu preotul Horia Țâru, membru UZPR Timiș, am rostit rugăciunea Tatăl nostru, ca un moment de solemnitate și împăcare cu (ne)liniștea din noi și Dumnezeu.

Domnul Viorel Coifan consilier al președintelui C.J.Timiș, Alin Nica, a prezentat un scurt istoric al Constituțiilor României ca un arc peste un timp de profunde transformări sociale-economice-politice, 1912-1923-1938 – perioada regimului comunist – Revoluția din 1989-1991-2003. Constituția trebuie cunoscută, știută, învățată și respectată. Din această lecție de Drept constituțional cu completările bine argumentate în alocuțiunea rostită de domnul Ioan I. Ionescu, fost magistrat, am reținut și este relevant a le aduce în atenția cetățeanului român principiile pe care le afirmă Constituția, cum ar fi;

Principiul organizării statului/Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățeanului/ Organizarea autorității publica locale/ Principii economice, bugetul de stat/ Organizarea Curții Constituționale/ Relația cu organizațiile supranaționale/ Procedura de revizuire a Constituției. Toate celelalte Legi trebuie să respecte Constituția. O curte judecătorească specială numită Curtea Constituțională este garantul supremației Constituției și se ocupă numai de compatibilitatea legilor și a altor hotărâri propuse.

Dincolo de această lecție de istorie a dreptului și interes administrativ-civic public- general au mai „combătut” Petru Novac Dolângă, ziarist și scriitor de referință al Banatului, care nu și-a pierdut din vocația sa vulcanică de a ne face să înțelegem că numai „cumpănirea” faptelor noastre și asumarea istoriei cu toate cele bune și rele și comuniunea cu Dumnezeu, în timp „Vom fi iarăși ce- am fost și mai mult decât atât”! (Petru Rareș). În același registru relevant al realității că legea fundamentală  nu este o operă completă s-au exprimat prof.univ dr. Vichente Maniov, Corneliu Ștefan Popovici, ziarist de notorietate, membru UZPR Timiș, jurnalistul de investigație Nicolae Toma, istoricul Ștefan Tat, tânărul jurnalist Adrian Bacoș, membri UZPR Timiș.

În partea a doua, conform programului, a urmat un recital de poezie cu un profund mesaj patriotic, simțire românească, iubire și credință în Dumnezeu, la care și-au adus contribuția poeții și scriitorii;  Mirela Cocheci, Zorica Dan, Ioan Dragotă, Ana Caia, Maria Mândroane, Andrei Pogany, Janet Dancea Achimescu, Horia Țâru, Ovidiu Crăciun. În acest context membri UZPR Timiș, Gheorghe Lungu și Petru Opruț, în calitate de editori au distruit asistenței recentele numere ale  revistelor print „Foaia săcoșeană” și „Foaia Voislovei”, afiliate Asociației Presei Rurale a publiciștilor din Banat, președinte Ioan Traia, membru UZPR Timiș.

Consideră că, prin inițiativa noastră, am fost și noi parte a încheierii unui  an deosebit în evenimente care a întregit florilegiul celorlalte, organizate în cadrul Conceptului euopean „Timișoara Capitală Europeană a Culturii”. Ne bucurăm, desigur, că la asemenea evenimente și nu numai, colegii de breaslă participă activ se implică în dinamizarea activității filialei și a „Pulsului Uniunii”. Mulțumim de asemenea partenerilor statornici: Uniunea Bulgarilor din Banat, reprezentată prin Vichnte Maniov, ANMCRR Timișoara, (Neluțu Lăutaru), MNADOR Timișoara, oraș martir-România (Remus Știr) ASCIOR Timișoara(Mirela Cocheci) și, desigur, Asociația Cultural  Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara.

La final, cu gândul la zilele fierbinți din Decmbrie 1989, de la care în curând se vor împlini 34 de ani, subsemnatul a recitat în stil propriu ca un semn de resemnare poemul „Revoluția noastră continuă”, din care redăm ultima parte.

Și azi Revoluția noastră continuă / Prin plânsul pământului și plânsul istoriei care ne spun că viața este o luptă/ Pentru triumful poporului meu și eu voi lupta până-n pânzele albe/ Chiar dacă ar fi să mai ud încă odată cu sîngele meu florile din cer, fl.orile dalbe!/ Și azi Revoluția noastră continua/ Prin tăcerea zidurilor celeste, ce cresc între noi și spaima dintre șoapte/ Prin verticalitatea tatălui meu în fața ghilotinei, erou de poveste/ Prin zâmbetul mamei ce sfidează incertitudinea dintre viscole și ploi/ Revoluția noastră continuă pașnic, fără violență, aici și dincolo de moarte/ Timpul iubirii de semeni, de țară și neam nu (ne) mai poate fi dat înapoi!

Cinstire și recunoștință veșnică eroilor Revoluției din 1989!

                                  ,,LA MULȚI ANI, POPOR ROMÂN!”

 

Dumitru BUȚOI/ UZPR Timiș

Fotografii și afiș, Nicolae TOMA, UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *