◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

UNICEF. Țările bogate, pline de copii săraci

Marea Britanie s-a clasat aproape pe ultimul loc în lista țărilor bogate care luptă împotriva sărăciei copiilor, situându-se imediat peste Columbia și Turcia, într-un clasament dat publicității de UNICEF și care relevă faptul că unele dintre cele mai bogate țări din lume au înregistrat creșteri puternice ale sărăciei copiilor între 2014 și 2021.

Bilanțul „Sărăcia copiilor în mijlocul bogăției” a arătat rezultate șocante, unele dintre cele mai bogate țări ale lumii, cum ar fi Marea Britanie, Spania și Luxemburg, ajungând pe ultimele locuri.

Pe de altă parte, țări precum Polonia și Slovenia se descurcă cel mai bine în eforturile de combatere a sărăciei copiilor, urmate de Letonia și Coreea. „Efectele sărăciei asupra copiilor sunt atât persistente, cât și dăunătoare”, punctează Bo Viktor Nylund,

Director al UNICEF Innocenti, citat de Euronews.

Studiul prezintă cea mai actuală imagine comparabilă a sărăciei care afectează copiii în țările OCDE și UE și analizează politicile guvernelor de sprijinire a veniturilor pentru familiile cu copii. Studiul a constatat că, în ciuda scăderilor generale ale sărăciei cu aproape 8% în 40 de țări între 2014 și 2021, încă mai mult de 69 de milioane de copii trăiau în gospodării care câștigau mai puțin de 60% din venitul național mediu până la sfârșitul anului 2021.

Consecințele sărăciei pot dura toată viața. Copiii care se confruntă cu sărăcia au mai puține șanse de a termina școala și vor câștiga salarii mai mici ca adulți. În unele țări, o persoană născută într-o zonă defavorizată este probabil să trăiască cu opt până la nouă ani mai puțin decât cineva născut într-o zonă bogată, potrivit raportului.

Raportul evidențiază, de asemenea, inegalități uriașe în ceea ce privește riscurile de sărăcie.

Conform constatărilor, din 2012 până în 2019 s-a înregistrat o creștere economică stabilă în acest grup de țări, această evoluție prezentând o oportunitate de redresare din impactul recesiunii din 2008-2010, dar în timp ce un număr de țări a redus sărăcia copiilor în această perioadă, unele dintre cele mai bogate au înregistrat cele mai mari alunecări înapoi. Raportul arată, de asemenea, că țările cu niveluri similare de venit național, cum ar fi Slovenia și Spania, au diferențe mari în ratele sărăciei copiilor – 10%, respectiv 28%.

De exemplu, Polonia, Slovenia, Letonia și Lituania – nu printre cele mai bogate țări OCDE și UE – au realizat reduceri importante ale sărăciei copiilor, aceasta scăzând cu 38% în Polonia. Între timp, cinci țări cu venituri mai mari – Regatul Unit (+20%) și Franța, Islanda, Norvegia și Elveția (toate în jur de +10%) – au înregistrat cele mai mari creșteri ale numărului de copii care trăiesc în gospodării care se confruntă cu dificultăți financiare din 2014. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *