◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.02.2024

UNESCO și CE și-au reînnoit parteneriatul pentru promovarea libertății de exprimare

UNESCO a prezentat oficial la Saraievo, Bosnia și Herțegovina, proiectul „Building Trust in Media in South-East Europe: Support to Journalism as a Public Good”, finanțat de Uniunea Europeană, cu scopul de a promova libertatea de expresie în regiune. Evenimentul a reunit peste 40 de reprezentanți ai instituțiilor, ai Delegației UE în Bosnia și Herțegovina, organizații internaționale, reprezentanți ai societății civile și mass-media.

Pe baza rezultatelor și realizărilor fazelor anterioare 1 și 2 ale proiectului „Construirea încrederii în mass-media în Europa de Sud-Est și Turcia”, UNESCO și Comisia Europeană și-au reînnoit parteneriatul pentru a promova libertatea de exprimare în regiune. Noul proiect, „Building Trust in Media in South-East Europe: Support to Journalism as a Public Good”, finanțat de DG NEAR cu trei milioane de euro până în 2026, urmărește promovarea mass-mediei libere, independente și pluraliste, recunoscând jurnalismul ca un bun public. „Acest proiect este de o importanță crucială într-o perioadă marcată de transformarea digitală care are un impact negativ asupra sectorului media, în special în Europa de Sud-Est, unde opiniile publice sunt profund polarizate, instituțiile de presă care se luptă pentru viabilitatea lor și unde preocupările legate de independența și integritatea presei continuă să submineze credibilitatea jurnalismului și încrederea publicului în mass-media”, a spus Siniša Šešum, șeful UNESCO Saraievo, potrivit unesco.org.

În 2021, toate statele membre ale UNESCO au aprobat Declarația Windhoek+30: informația ca bun public, care include recomandări concrete pentru măsuri eficiente de promovare a mass-media liberă, independentă și pluralistă și pentru a sprijini viabilitatea mass-media. De asemenea, Declarația solicită integrarea alfabetizării media și informaționale.

Orientările sunt rezultatele unei consultări cu mai multe părți interesate, lansate în 2022, și care au adunat peste 10.000 de comentarii din 134 de țări. (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *