◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Povestea elevului care
a declanșat o lege pentru jurnaliștii studenți

Simon Mehring, elev de liceu din Wisconsin, SUA, a venit acasă de la o conferință de jurnalism din liceu cu o idee – aflase despre o lege din Illinois care protejează mass-media studenților de cenzură și știa că Wisconsin nu are o astfel de lege.

Înarmat cu o legislație model de la Student Press Law Center, el a ridicat problema la legiuirii de stat, derulând discuții care au durat pe tot parcursul anului școlar.

Tânărul a insistat; a vorbit de mai multe ori cu Dave Murphy, care prezidează Comitetul Adunării pentru Colegii și Universități. Recent, Mehring era la școală și „deodată, am primit vestea că vor prezenta proiectul de lege”.

Legislația AB 551 a fost modelată după modelul prezentat de el. A fost introdusă în luna octombrie și a avut o audiere. A trecut de o comisie în luna noiembrie și câteva zile mai târziu a fost votată de plenul Adunării, unde a fost votată în unanimitate, potrivit wisconsinwatch.org. „Cea mai mare surpriză este cât de repede a mers”, spune Mehring, care, împreună cu mărturia la audierea Adunării, a trimis scrisori de la alți jurnaliști studenți din Wisconsin care s-au confruntat cu cenzură.

Proiectul de lege, așa cum a fost adoptat, stabilește că jurnaliștii din școlile publice din clasele 6-12 și jurnaliştii studenți de la o universitate UW System sau un colegiu tehnic „au dreptul de a exercita libertatea de exprimare și a presei în mass-media sponsorizată de școală”; lasă studenții jurnalişti să stabilească „știrile, opinia, caracteristicile și conținutul publicitar al mass-media sponsorizate de școli” și interzice oficialilor școlii „să exercite în prealabil reținerea materialelor”; interzice ca studenții jurnalişti și consilierii lor să fie sancționați pentru „că au acționat în conformitate cu proiectul de lege” și le dă dreptul de a apela la instanțe; solicit districtelor școlare, sistemului universitar și consiliilor universitare tehnice să „adopte o politică legată de jurnaliştii studenți care își exercită libertatea de exprimare și de presă în mass-media sponsorizată de școală”, inclusiv un proces de apel pentru studenți.

Student Law Press Center arată că 17 state americane au adoptat proiecte de lege similare.

Proiectul de lege va avea nevoie de aprobarea completă a comisiei și a Senatului înainte de a merge la guvernatorul Tony Evers. „Chiar dacă acest proiect de lege este o problemă de nișă, afectează o mulțime de oameni”, spune Simon. (redacția UZPR)

Foto: Pete Linforth/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *