◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.02.2024

Jurnalism cu… drone. Acces și flexibilitate
fără precedent în acoperirea știrilor

Lumea se adaptează la noile tehnologii, iar industria media se confruntă cu schimbări rapide, abordând inclusiv potențialul utilizării dronelor – și se pare că jurnalismul cu drone devine tot mai semnificativ în mass-media de astăzi.

Dronele captează imagini și videoclipuri de înaltă calitate din aer. Ele oferă, de asemenea, o acoperire live pentru jurnalişti şi profesionişti din mass-media pentru a relata despre evenimente din diferite unghiuri şi din perspective noi.

Jurnalismul cu drone implică folosirea acestora pentru a capta videoclipuri și fotografii din perspectiva unei păsări, pentru a ajunge în locații inaccesibile și pentru a crea filmări convingătoare. Aceasta este o zonă profesională nouă, care oferă multe oportunități pentru mass-media.

Datorită Code for Africa, acest tip de jurnalism a devenit o nouă formă de inovație media care schimbă regulile jocului jurnalistic, notează medium.com. Profesioniștii media acceptă această evoluție, liber profesionilștii conducând acest val  mai mult decât mass-media tradițională. Producătorul, regizorul și autorul Kenyan Rashid Hunt afirmă că „urcatul în copaci, peclădiri și înalte locuri pentru a face cele mai bune fotografii poate fi obositor.Dar cu dronese pot obține cu ușurință imaginirelevante de înaltă calitate”.

 

Code for Africa, în fruntea valului

Una dintre cele mai semnificative schimbări în jurnalism a fost introducerea fotografiei și a videografiei, care le-au permis jurnaliștilor să arate realitatea evenimentelor și situațiilor. Fotografiile aeriene și videografiile oferă o perspectivă unică și puternică, ce poate dezvălui și mai bine amploarea, impactul și contextul știrilor. După ce jurnaliștii au fost nevoiți să facă apel la metode complicate și costisitoare – elicoptere şi sateliţi –  apariția dronelor schimbă masiv „jocul”, întrucât pot oferi acces, flexibilitate și creativitate fără precedent în acoperirea știrilor care altfel ar fi dificil de relatat.

Code for Africa este cea mai extinsă rețea de tehnologie civică și laboratoare de jurnalism de date de pe continent, cu birouri și personal în diferite țări africane.

Potrivit site-ului Code for Africa, acestea oferă soluții de digitale care permit cetățenilor acces neîngrădit la informații, pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și consolidează angajamentul civic. Proiectul include și edificarea celor mai mari portaluri de date deschise de pe continent, la openAFRICA și sourceAFRICA, precum și incubarea unor inițiative la fel de diverse precum rețeaua africanDRONE, inițiativa de verificare a faptelor PesaCheck și rețeaua de senzori pentru calitatea aerului senzori.AFRICA.

Jurnalistul independent Sheillah Barongo, unul dintre beneficiarii programului, afirmă că „prin Code for Africa, am reușit să finalizez cursul de formare despre jurnalismul cu drone. Aștept cu nerăbdare o carieră în care să îmi pot acoperi poveștile în întregime folosind o dronă”.

 

Provocări etice, legale şi tehnice

Dronele au fost folosite pentru a documenta consecințele dezastrelor naturale precum cutremure, inundații și uragane și pentru a monitoriza și a relata despre conservarea faunei sălbatice. Pe de altă parte, dronele s-au dovedit extrem de utile pentru documentarea unor încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi gropi comune, tabere de refugiați și zone de război care ar putea pune viața jurnalistului în pericol.

Jurnaliștii de investigație folosesc drone pentru a descoperi adevărul din spatele activităților secrete precum traficul de persoane, terorismul și contrabanda,  jurnaliștii de mediu folosesc drone pentru a expune efectele negative ale schimbărilor climatice, arătând cu ușurință amploarea și impactul poluării, defrișărilor, braconajului faunei sălbatice și a oricăror alte probleme de mediu; cu ajutorul dronelor, jurnaliștii sportivi pot îmbunătăți acoperirea evenimentelor și oferă vederi dinamice și captivante ale locului, atmosferei și acțiunilor diferitelor evenimente sportive.

Pe de altă parte, jurnalismul cu drone se confruntă adesea cu provocări etice, legale şi tehnice. Aceste probleme trebuie abordate înainte ca dronele să devină instrumente principale pentru producția și consumul media. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *