Primele legi cuprinzătoare din lume care reglementează inteligența artificială au fost convenite într-un acord de referință, după o negociere maraton, de 37 de ore, între Parlamentul European și statele membre ale UE. Acordul a fost descris drept „istoric” de Thierry Breton, comisarul european responsabil pentru o suită de legi în Europa care va guverna, de asemenea, rețelele sociale și motoarele de căutare, acoperind giganți precum X, TikTok și Google, relatează The Guardian.
Carme Artigas, secretarul de stat al Spaniei pentru inteligență artificială, care a facilitat negocierile, a declarat că Franța și Germania susțin textul, pe fondul unor rapoarte conform cărora companiile tehnologice din aceste țări se luptă pentru o abordare mai ușoară pentru a stimula inovația în rândul companiilor mici.
Acordul pune UE înaintea SUA, Chinei și Regatului Unit în cursa pentru a reglementa inteligența artificială și pentru a proteja publicul de riscuri care includ potențialele amenințări la adresa vieții, de care mulți se tem că o reprezintă tehnologia în dezvoltare rapidă.
Oficialii au oferit câteva detalii despre ce anume va intra în eventuala lege, care va intra în vigoare cel mai devreme în 2025. Parlamentul European a asigurat interzicerea utilizării tehnologiilor biometrice și de supraveghere în timp real, inclusiv recunoașterea emoțională, dar cu trei excepții, potrivit lui Breton. Poliția ar putea folosi tehnologiile invazive numai în cazul unei amenințări neașteptate de atac terorist, pentru căutarea victimelor și în urmărirea penală a infracțiunilor grave.
Europarlamentarul Brando Benefei, care a co-condus echipa de negocieri a parlamentului cu Dragoș Tudorache, europarlamentarul român care a condus bătălia de patru ani a Parlamentului European pentru reglementarea AI, a declarat că și-au asigurat și o garanție că „autoritățile independente” vor trebui să acorde permisiunea, pentru a proteja împotriva abuzului din partea poliției și a prezumției de nevinovăție în infracțiune.
Fundamentul acordului este un sistem pe niveluri bazat pe riscuri, în care cel mai înalt nivel de reglementare se aplică acelor sisteme care prezintă cel mai mare risc pentru sănătate, siguranță și drepturile omului. Cea mai mare categorie de risc este acum definită de numărul de tranzacții computerizate necesare pentru antrenamentul mașinii, cunoscute sub numele de „operațiuni cu virgulă mobilă pe secundă” (Flops). Sursele citate de publicația britanică afirmă că există un singur model, GPT4, care s-ar încadra în această nouă definiție. (redacția UZPR)
Foto: Tung Nguyen/Pixabay