◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.03.2024

Câteva motive de optimism în combaterea schimbărilor climei…

Oamenii de pe toată planeta experimentează într-un fel sau altul schimbarea climei. Îngrijorările suunt reale: 2023 va fi cel mai cald din ultimii… 125.000 de ani, spun oamenii de știință, iar impactul va afecta fiecare colț al Pământului.

Summitul COP28 a făcut pași atât de mici, încât a nemulțumit mare parte din opinia publică și cu siguranță pe foarte mulți apărători ai mediului înconjurător.

Dar există și motive reale pentru optimism. Potrivit BBC, în Marea Britanie, dar nu numai, se înregistrează o „revoluție solară tăcută”: în fiecare lună din 2023, aproximativ 17.000 de case și-au montat panouri solare în Marea Britanie, chiar și în zone unde soarele nu strălucește prea mult. Potrivit expertului Jenny Chase, de la BloombergNEF, există și o extindere semnificativă a „solarelor de balcon”. „Oamenii își pun modulul solar pe balcon sau în grădină, iar asta poate acoperi cererea case când este soare”, a spus Chase pentru BBC News. În ce privește China, acest stat a instalat mai multă energie solară în acest an decât SUA în ultimele trei decenii.

Mai departe, vânzările de mașini electrice sunt în plină expansiune, aproximativ 18% dintre vehiculele noi vândute în întreaga lume în 2023 fiind alimentate cu baterii.

De asemenea, peste tot în Marea Britanie, fermele de baterii apar cu o viteză uimitoare.

Prețurile pentru depozitare la această scară continuă să scadă, iar experții estimează că până la sfârșitul acestui deceniu vor exista suficiente baterii pentru a alimenta 18 milioane de case din Marea Britanie. Potrivit experților, bateriile sunt veriga cheie a lanțului care va face obiectivul de emisii zero net realizabil pentru producția de energie electrică.

 

Marile procese împotriva giganților combustibililor fosili

Claritatea în abordarea instanțelor este un alt motiv de optimism cu privire la schimbările climatice. O serie de procese majore de climă vor fi în fața judecătorilor în următoarele 12 luni. Judecătorii de la Curtea Internațională de Justiție vor decide asupra unui caz critic, introdus de națiunea Pacificului Vanuatu, cu privire la schimbările climatice.  Indiferent de modul în care se reglementează, încheierea procesului va preciza exact unde cine este responsabil pentru creșterea temperaturii globale. Unul dintre cele mai mari procese climatice din istorie are loc în SUA, unde administrația Multnomah, din Oregon, cere de daune de 52 miliarde de dolari de la o serie de producători de petrol și gaze, acuzându-i că au provocat un val de căldură masiv în 2021. Acest caz va avea implicații juridice și financiare uriașe, care ar putea duce la alte zeci de procese împotriva producătorilor de combustibili fosili, similar cu luptele în instanță pe care le-au dus marii producători de tutun în trecut. Unul dintre avocații de caz, Jeffrey Simon, afirmă că instanțele devin cea mai puternică pârghie pentru acțiunea climatică, lovind producătorii de combustibili fosili „la buzunare”.

Un alt motiv de optimism este felul în care mare parte a lumii s-a mobilizat pe direcția noilor descoperiri și a tehnologiilor care să accelereze tranziția la energie verde. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *