◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.03.2024

Brazilia. Noi repere

Adjectivul Pele

Fundația Pele a lansat o campanie prin care numele marelui fotbalist Pele să fie introdus în dicționar, o inițiativă susținută și de presa braziliană (https://adevarul.ro/sport/dictionarul-din-brazilia-se-imbogateste-cu-un-nou-2258722.htm): propunerea făcută este ca numele „Pele” să fie sinonim cu „cel mai mare dintre toți”, „referință de măreție”, „inegalabil”, „sinonim cu excelența” sau „unic”.

S-a deschis chiar și un site pentru cei care sunt de acord ca Pele să fie eternizat ca adjectiv în dicţionar. Clubul la care Pele s-a format ca jucător, Santos, susține inițiativa, la fel și grupul media Globo, cel mai puternic din Brazilia.

Pele a murit pe 29 decembrie 2022, la Sao Paulo, la vârsta de 82 de ani.

 

Scupturile de pe malul Amazonului

Sculpturi în piatră reprezentând chipuri umane, datând de acum 2.000 de ani, au ieșit din nou la vedere în zonele stâncoase de-a lungul fluviului Amazon, odată ce nivelul apei fluviului a scăzut în 2023 (https://www.stiripesurse.ro/seceta-din-brazilia-scoate-la-iveala-lucuri-bizare-cercetatorii-incearca-sa-le-identifice-originile_3137867.html): o parte dintre aceste sculpturi au fost zărite și în 2010, dar seceta din 2023 le-a dezgolit și mai mult decât în alte rânduri. Apa din Rio Negro, cel mai mare afluent al Amazonului a scăzut cu 15 m în iulie 2023 și a expus zone mari de rocă și nisip, acolo unde înainte nu era nici o plajă. În noiembrie 2023, puteau fi văzute în toată măreția lor, ceea ce îi ajută pe cercetători să le identifice și originile, a declarat arheologul Jaime de Santana Oliveira.

Una dintre zone prezintă șanțuri netede, unde se crede că băștinașii își ascuțeau săgețile și sulițele cu mult înainte de invazia europenilor: „Sculpturile sunt preistorice sau precoloniale. Nu le putem data cu precizie, dar bazându-ne pe urmele prezenței oamenilor în zonă, credem că au între 1.000 și 2.000 de ani”, a spus Santana Oliveira, care lucrează pentru Institutul Național al Patrimoniului Istoric și Artistic, ce supraveghează protejarea siturilor istorice din Brazilia. Zona stâncoasă se numește Ponto das Lajes și se află pe malul nordic al Amazonului, în apropiere de locul în care Rio Negro și Solimoes se varsă în fluvial Amazon.

 

Val de căldură

Pe 15 noiembrie 2023, chiar de ziua națională a Republicii Federative a Brazilei, autoritățile din această țară au emis mai multe avertismente privind sănătatea populației deoarece țara este lovită de un val de căldură „insuportabil” (Val de căldură fără precedent în Brazilia = Autoritățile au emis alertă roșie (stiripesurse.ro)): autoritățile au emis alertă roșie pentru aproape 3.000 de localități din Brazilia, care se confruntă cu un val de căldură fără precedent.

În unele zone, inclusiv în orașul Rio de Janeiro, au fost doborâte recordurile de temperatură de până acum: la Rio, temperatura a ajuns până la 52,5 Celsius. Peste o sută de milioane de oameni au fost afectați de valul de căldură, care a durat până pe 17 noiembrie 2023. Oficialii au atribuit acest fenomen fenomenului El Niño și schimbărilor climatice…

 

Yuanul chinezesc

Pe 7 aprilie 2023, Banca Centrală a Braziliei (CBB) a anunțat că yuanul chinezesc a depășit cantitativ euro pentru a deveni a doua monedă de rezervă internațională a țării. Până în 2018, moneda chineză a lipsit din rezervele valutare ale celei mai mari economii din America Latină, ceea ce dă o idee despre creșterea fabuloasă a prezenței yuanului în regiune (România Muncitoare nr. 309, martie-aprilie 2023, p. 13): pe site-ul său oficial, CBB demonstrează cum creșterea cotei yuanului în rezervele valutare internaționale ale Braziliei reflectă adâncirea legăturilor economice dintre Brazilia și cel mai mare partener comercial al său, China.

Până la sfârșitul anului 2022, cota yuanului în rezervele valutare internaționale ale Braziliei a ajuns la 5,37%, depășind moneda euro care atinses 4,74% din rezerve; dolarul american continuă să domine rezervele valutare ale Braziliei, cu 80,42%. CBB mai arată că rezervele internaționale totale ale Braziliei au scăzut de la 362,2 miliarde de dolari în 2021 la 324,7 miliarde de dolari în 2022, din cauza pierderii profitabilității portofoliului pe fondul majorării ratelor de dobândă ale Rezervei Federale a SUA și a aprecierii dolarului.

Yuanul a devenit una dintre monedele de rezervă valutară internațională ale Braziliei în 2019 – iar prin adoptarea yuanului, companiile braziliene obțin beneficii economice, cum ar fi costuri mai mici de tranzacție: schimbarea subliniază importanța economică tot mai mare a Chinei pentru Brazilia – începând din 2022, cota Chinei în comerțul internațional al Braziliei este de 28%, mai mult decât dublu față de SUA, următorul său partener comercial.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *