◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Lăsate în pace de către oameni, pădurile tropicale se pot regenera în mai puțin de trei decenii

Când i se oferă timp și spațiu pentru a se recupera, natura poate reveni rapid. Un nou studiu sugerează că pădurile tropicale, în absența atingerii umane, pot reveni destul de rapid.

Oamenii de știință au descoperit că pădurile tropicale au potențialul de a crește aproape complet în mai puțin de 30 de ani. Acest lucru se poate întâmpla datorită unui proces natural cunoscut sub numele de „succesiune secundară”, în care flora și fauna pădurii vechi încurajează creșterea de noi copaci.

Adesea, regenerarea naturală este ignorată, în favoarea plantării copacilor, dar conform lui Lourens Poorter, autorul principal al lucrării, produce rezultate mai bune decât plantarea de restaurare. Poorter spune că metoda este superioară plantării de noi copaci când vine vorba de biodiversitate, atenuarea schimbărilor climatice și recuperarea nutrienților. Pe scurt, nu este necesar să plantezi mai mulți copaci când natura face deja recuperarea.

Peste 90 de cercetători din întreaga lume au participat la acest studiu pentru a analiza modul în care pădurile tropicale cresc. Cercetătorii au analizat datele de pe trei continente, 77 de situri și 2.275 de loturi de pământ din America de Nord și Africa de Vest. După aceea, au fost evaluate 12 criterii specifice, cum ar fi solul, funcția plantelor, structura ecosistemului și biodiversitatea, printre altele. Potrivit cercetătorilor, este nevoie în medie de 10 ani pentru ca solul să-și revină la starea anterioară, de 60 de ani pentru a se regenera comunitățile de plante și animale și 120 de ani pentru a se regenera biomasa totală.

Vestea bună este că pădurile tropicale își pot recăpăta aproximativ 78% din statutul lor vechi în doar puțin peste 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *