◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Care este diferența dintre un psihopat și un sociopat?

În limbajul uzual, atunci când ne referim la un om predispus patologic la comportament criminal sau violent, avem tendința să-l numim fie psihopat sau sociopat. Termenii par să fie asemănători, dar cu toate acestea există o diferență mare între aceste două tipuri de personalități.

Atât psihopatia, cât și sociopatia se caracterizează printr-un model de ignorare și încălcare a drepturilor celorlalți, manifestat prin următoarele caracteristici:

  1. încălcări grave ale legilor penale
  2. înșelăciune pentru câștiguri proprii sau plăcere personală, inclusiv minciună
  3.  impulsivitate
  4. iritabilitatea și agresivitatea care duc adesea la atacuri fizice
  5. nerespectarea responsabilităților de zi cu zi
  6.  lipsa de remușcări sau de vină – până în momentul în care nu mai există nicio remușcare

Care este diferența dintre un psihopat și un sociopat?

Phihopații

În primul rând trebuie subliniat faptul că psihopații se disting printr-o incapacitate aproape completă de a forma atașamente emoționale autentice față de ceilalți. După această caracteristică primară, psihologii susțin că un psihopat mai prezintă și următoarele caracteristici:

 
  • tendință compulsivă de a crea relații artificiale și superficiale, pe care psihopatul le exploatează sau le manipulează cinic pentru a se putea trage anumite beneficii (de ordin material, spiritual sau oricare altul)
  • capacitate corespunzătoare de a apărea fermecător
  • capacitatea unor psihopați de a menține aparența unei vieți normale (loc de muncă și familie)
  • tendința de a planifica cu atenție activitățile criminale pentru a evita detectarea

Sociopații

De partea cealaltă, un sociopat, chiar dacă are probleme în dezvoltarea relațiilor interumane, pot exista cazuri în care se atașează de unul dintre membri grupului din care face parte. Alte caracteristici generale:

  • incapabili să aibă o familie și o viață socială (schimbă foarte des locul de muncă)
  • sunt excepțional impulsivi și neregulați și mai predispuși la furie sau la izbucniri violente
  • acțiunile lor criminale nu sunt premeditate, ci sunt executate după impulsul de moment

Sociopatie vs Psihopatie

Atât factorii biologici, cât și de mediu joacă un rol important în dezvoltarea psihopatiei și a sociopatiei. Se crede că psihopatia este în principal o condiție genetică sau moștenită, în special legată de subdezvoltarea unor părți ale creierului responsabile pentru reglarea emoțională și controlul impulsurilor.

Cauzele cele mai importante ale sociopatiei, în schimb, constau în abuz fizic sau emoțional sau traumatism sever care au avut loc în copilărie. Punând problema simplist, copiii nu se nasc sociopați, ci sunt ajutați să devină de către părinții lor.

Atât psihopatia, cât și sociopatia împărtășesc to trăsătură comună în tulburarea de personalitate narcisistă, De partea cealaltă, psihologii susțin că o persoană narcisistă poate fi predispusă spre sociopatie sau spre psihopatie. Narcisiștii manifestă în mod caracteristic o nevoie convingătoare de admirație, stimă sau invidie din partea celorlalți.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *