◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ziaristul Grigore Mihalcu Lazarovici s-a adăugat redacției din ceruri!

Cu strângere de inimă, am aflat că ziaristul Grigore Mihalcu Lazarovici (1 februarie 1950-10 noiembrie 2021), fondator al cotidianului „Viața liberă” – Galați și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ani buni director economic al cotidianului gălățean, a trecut în lumea celor drepți, miercuri, 10 noiembrie 2021.

Se confrunta în ultimul timp cu o durere nemiloasă și ultimele zile și le-a petrecut între o clinică din Turcia și Spitalul Județean „Sfântul Apostol Andrei”, din Galați.

Grigore Mihalcu Lazarovici s-a născut la 1 februarie 1950, în comună Zăvoaia, județul Brăila, într-o casă cu șapte copii din care patru au supraviețuit.

Studios încă din fragedă copilărie, Grigore Lazarovici a trecut prin furcile caudine ale vechiului regim, iar dragostea multă de carte l-a situat între primii absolvenți ai Facultății de Ziaristică-București, cu nota 10. Motiv pentru care a primit repartiție la fostul cotidian „Viața nouă”, secția Cultură.

 „Corăbierul Navei Amiral Viața liberă”, regretatul Radu Macovei (1 martie 1943- 24 septembrie 2020), l-a avut alături, încă din tinerețe, pe colegul și prietenul Grigore Lazarovici – „Grig”, cum îl chema, pe scurt. Împreună în ale jurnalisticii de cotidian au petrecut 45 de ani, după cum mărturisea chiar ziaristul Grigore Lazarovici, la petrecerea din această lume a ziaristului Radu Macovei, anul trecut, în 27 septembrie. Grigore Lazarovici este unul dintre semnatarii „Scrisorii celor zece ziariști” de la „Viața nouă”, adresată fostului CC al PCR, înainte de evenimentele din decembrie 1989.

Tot cel evocat astăzi a fost primul chemat de Radu Macovei, în 22 decembrie 1989, să-i fie alături, pentru a tipări „un ziar anti Ceaușescu”: „L-am chemat pe Grigore Lazarovici în curte și, sub un pom, i-am spus următoarele: «Grigore, te hotărăști în 20 de minute. Va trebui să scoatem un ziar»…”, reținem din mărturisirea ziaristului Radu Macovei, publicată și preluată în recentul volum „Mistuire pentru dăinuire – Radu Macovei”.

Împreună, alături de ucenicii pe care i-au „ales” și format, au scris istoria clipei și au relatat-o zi de zi, lună de lună, an cu an, aproape jumătate de secol.

Pe cale de consecință, Grigore Mihalcu Lazarovici este, deopotrivă, unul dintre fondatorii ziarului „Viața liberă” – Galați, primul cotidian din România postdecembristă, și directorul economic al cotidianului gălățean; este fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Filialei Galați – UZPR, în ultimii ani, fiind secretarul acesteia.

Reușita cotidianului „Viața liberă” nu poate fi percepută fără grijă și inspirația managerială ale ziaristului și directorului economic Grigore Lazarovici. Cântărea fiecare investiție, fiecare demers cu iz economic, pentru că nu a fost ușor să duci cotidianul „Viața liberă”, în linia întâi și să asiguri o pâine celor 183 de angajați, pe care Trustul de presă „Dunărea de Jos” îi avea la un moment dat.

După ce a plecat de la cotidian, în vara lui 2011, ziaristul și-a continuat pregătirea, dându-și doctoratul și predând tehnici de comunicare la Facultatea de Ziaristică a Universității „Dunărea de Jos” – Galați, în calitate de lector universitar.

Ziaristul Grigore Lazarovici a fost foarte bine ancorat în realitatea cotidiană. Între altele, a susținut multe dintre proiectele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, între primele fiind susținerea tipăririi revistei „Călăuză ortodoxă”. A primit câteva mandate ca deputat eparhial, a fost un bun sfătuitor și susținător al faptului cultural-spiritual de la Dunărea de Jos, și nu numai.

Pentru implicarea în viața Bisericii de la Dunărea de Jos, a primit distincția „Crucea Patriarhală”, din partea blândului Patriarh Teoctist și „Vrednicia Andreiană”, din partea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian. De trei decenii era membru al comitetului de redacție al periodicului „Călăuză ortodoxă”, în calitate de vicepreședinte.

Pentru strădania să în ale cotidianului și în ale ziaristicii, acest Sir al jurnaliștilor de la Dunăre a fost premiat cu „Ordinul ziariștilor clasa I” (2011), de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Miercuri, 10 noiembrie 2021, la ceas de lumină lină, Grigore Mihalcu Lazarovici s-a alăturat redacției din ceruri, de-a dreapta regretatului Radu Macovei, așa cum s-a aflat o viață întreagă; va redacta cronici social-culturale, alături de ziarista Mariana Iliescu, discreta Silvia Mihalcea, de neobosiții Dimofte Bourceanu, Ion Cenușă, Ioan Palamiuc…

L-am perceput drept un om de echilibru, al dialogului și al comunicării, al discernământului, al faptei bune, ziditoare… Ziaristul Grigore Lazarovici a fost completat de calitățile de excepție ale vistiernicului primului cotidian din România postdecembristă, mereu ancorat în realitatea imediată.

Ziaristul Grigore Lazarovizi se înscrie în rândul cronicarilor de cotidian, care a slujit comunitatea gălățeană cu verticalitate, cu demnitate și curaj.

 O lacrimă, o floare și aceste neșlefuite cuvinte de recunoștință, Sire!

***

Cei care doresc să-i aducă un omagiu sunt așteptați la Biserica „Sfânta Cruce” din Galați (în spatele Liceului „Sfânta Maria”), strada General Dragalina nr. 3, cartier „I.C. Frimu”.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la Cimitirul „Eternitatea”, din Galați, la ora 13:00.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Maria Stanciu

Coordonator Filiala Galați a UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *