Cele mai mari două economii mondiale – şi statele care poluează cel mai mult – şi-au declarat intenţia de a „lucra individual, în comun şi cu alte ţări în timpul acestui deceniu decisiv, în funcţie de circumstanţele naţionale diferite, pentru a consolida şi accelera acţiunea şi cooperarea climatică”, relatează Reuters.
Trimisul special al SUA privind clima, John Kerry, şi omologul său chinez, Xi Zhenhua, au negociat acordul, pe care l-au prezentat în conferinţe separate.
Kerry a scris pe Twitter că înţelegerea este „un pas în direcţia corectă, un semn al progresului şi o fundaţie solidă pentru cooperare continuă în ceea ce priveşte clima între ţările noastre”.
Ţările au anunțat că vor colabora privind defrişările şi că vor participa anul viitor la o întâlnire bilaterală legată de emisiile de metan, gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon.
Declaraţia comună trasează, în mare, obiectivele anterioare, precum stoparea finanţării internaţionale a cărbunelui şi conservarea obiectivului Acordului de la Paris din 2015 privind limitarea creşterii temperaturii globale.