◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.10.2024

Persoanele cu un loc de muncă stabil trăiesc mai mult

Oamenii care au un loc de muncă instabil sau temporar se confruntă cu un risc cu 20% mai mare de deces prematur decât cei cu un job sigur, potrivit unui rezultatelor unui studiu realizat de cercetători suedezi, publicat în Journal of Epidemiology and Community. Cercetarea a constatat că locurile de muncă cu contracte scurte, salarii mici și lipsă de predictibilitate și securitate contribuie la creșterea riscului de deces. „Rezultatele sunt importante, deoarece arată că rata crescută a mortalității observată la muncitori poate fi evitată. Dacă reducem precaritatea pe piața muncii, putem evita decesele premature”, a declarat Nuria Matilla-Santander, autor principal al studiului.

Echipa a folosit datele din registru culese între 2005 și 2017 de la peste 250.000 de lucrători din Suedia cu vârsta cuprinsă între 20 și 55 de ani. Studiul a inclus atât persoanele care au trecut de la condiții de muncă nesigure la condiții de muncă sigure, cât și pe cei care au rămas în condiții nesigure. „Datorită metodelor pe care le-am folosit, putem fi relativ siguri că diferența de mortalitate se datorează mai degrabă precarității angajării decât factorilor individuali”, punctează Matilla-Satander. Concret, potrivit ctvnews.ca, studiul a arătat că persoanele care au trecut de la un loc de muncă precar la un loc de muncă sigur au avut un risc de deces cu 20% mai mic, indiferent de ceea ce s-a întâmplat după aceea, în comparație cu cei care au rămas în locuri de muncă precare. Dacă au rămas într-un loc de muncă sigur timp de 12 ani, riscul de deces a scăzut cu 30%. (redacția UZPR)

Foto: Jeriden Villegas/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *