◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Inelele copacilor sunt folosite pentru a stabili cu precizie cataclismele de pe Terra

Când vă uitați la secțiunea transversală a unui copac, vedeți o serie de inele concentrice. Un inel este stratul de lemn produs într-un singur sezon de creștere. Acestea sunt extrem de importante, nu doar pentru definirea vârstei copacului, ci și pentru stabilirea evenimentelor petrecute de-a lungul timpului.

Un inel înseamnă o perioadă de creștere a unui copac. Această perioadă poate să coincidă cu un an sau cu mai mulți ani. Cu cât există mai multe inele, cu atât copacul este mai bătrân, dar și mai prețios, atunci când vine vorba despre istorie.

Oamenii de știință, studiind aceste inele au descoperit că unele evenimente geologice pot fi plasate pe linia timpului. De exemplu, furtunile solare își lasă amprenta asupra modului de creștere și dezvoltare al copacilor și prin studierea transversală a lemnului, se pot stabili cu exactitate când s-au petrecut.

Dendrochronologia, o știință interesantă
Michael Dee, de la Universitatea Oxford, crede că aceste dovezi ne pot ajuta să punem anii preciși la unele date incerte ale istoriei, cum ar fi construirea Marii Piramide la Giza sau când vikingii au venit pentru America.

Dendrochronologia este știința care se ocupă cu studierea tiparelor caracteristice ale creșterii anuale a copacilor sau a lemnului. Cu ajutorul acestei științe, specialiștii sunt de părere că nu mai trebuie folosită datarea cu carbon, pentru că se poate descoperi cu exactitate anul în care s-au petrecut evenimentele importante din istorie.

Datarea cu carbon nu este foarte precisă și în cele mai multe dintre cazuri se întâlnesc erori majore. Acesta este motivul pentru care s-a căutat o alternativ, iar dendrochronologia este soluția salvatoare.

Specialiștii susțin că atunci când există o furtună solară, o marcă de carbon 14 este descoperită în trunchiul transversal al copacului. Analiza copacilor din pădurea de pin din California a arătat dovezi ale acestor tipuri de niveluri ridicate de carbon-14 care au avut loc în 5480 i.Hr. Atunci ceva s-a petrecut în acea zonă și acest eveniment urmează să fie investigat pentru a se afla cu exactitate ceea ce a reprezentat.

Michael Dee și Benjamin Pope, într-un articol pentru jurnalul Proceedings of the Royal Society, propun un nou domeniu de studiu, astrochronologia, prin care se vor folosi dovezi solitare, care să determine cu exactitate momentul marilor evenimente de pe Terra, precum construirea piramidelor, prăbușirea imperiului mayaș sau când s-a încheiat epoca fierului.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *