◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Verticali pentru România.
Nopți albe pentru zile albe

Sârma poate deveni suportul unei mari pasiuni și dovada unui mare talent … prin ea, existența fiecărei clipe din zi și din noapte devine mai altfel, mai motivantă. Cum se vor fi întâlnit Adrian și sârma, cum a ajuns sârma să trezească un talent aflat în stare latentă? Sunt întrebări la care răspunsurile vin din rezultatul artei lui.

Pe Adrian Viorel Toth l-am întâlnit nu de mult la Satu Mare, la Zilele Orașului. M-au impresionat lucrările lui prin simplitate, dar, în același timp, prin mesajul transmis.  Am privit câteva exponate, am trecut mai departe, apoi am revenit.

A doua zi, l-am abordat pe autorul-artist și am discutat puțin despre expoziția lui, i-am sugerat câteva idei care să se constituie într-o destăinuire despre pasiunea aceasta, arta modelării unui fir de sârmă. Lucrările nu sunt puține și atrag privirea de la prima întâlnire. Arta și pasiunea pot transforma clipa în moment magic; entuziasmul cu care se exprimă dovedesc acest lucru.

Talentul cultivat este și el esențial pentru a continua cu succes. Este nevoie ca, dintr-o stare latentă, să fie trezit, să fie întrebat de sănătate. Uneori reușești să transformi bucuria descoperirii unei abilități în ceva la care nici nu te-ai gândit. Uneori rezultatul poate fi artă, chiar fără să te gândești că faci așa ceva. Iar arta are darul nu numai de a ne schimba viața, ci și acela de a descoperi un suflet mai bogat în noi, chiar o altă ființă, mai altfel, e o formă de a ne cunoaște mai bine.

Când privești lucrările lui Adrian Toth nici nu știi la ce să te oprești: la frumusețea lor, la imaginea pe care o reprezintă, la diversitatea domeniilor abordate, la arta de a modela…  doar privești și admiri. „Sunt Adrian Viorel Toth, din Negrești-Oaș. În urmă cu circa 5 ani, înaintea pensionării mele din Sistemul Național de Ordine Publică, mi-am canalizat atenția în a găsi o îndeletnicire care să îmi țină mintea ocupată. Nu am avut neapărat conturată ideea de a face tocmai ce fac. Cochetam cu joaca cu pietre, rădăcini, materiale refolosibile, etc. Pandemia mi-a limitat deplasările, aprofundând astfel îndoitul sârmei.

Am început prin a aduna sârme din diferite aliaje și grosimi pentru a testa maleabilitatea fiecărui fir de sârmă. Cu un început stângaci, după multe zile și, mai ales, nopți de exercițiu, am fost complet virusat de această activitate. Aportul și încurajarea familiei au fost hotărâtoare în a ieși în public cu lucrările mele.”

Temele abordate de Viorel sunt diverse: animale și flori, lucrări religioase, personaje celebre sau din desene animate, semne zodiacale, construcții celebre, lucrări abstracte mesaje scrise din sârmă sau orice alte preferințe ale celor care îmi comandă lucrările. Orice comandă inedită constituie o provocare. „Menționez că nu sunt specialist în desen, neavând studii în ale artelor plastice. Lucrările mele sunt inspirate din imagini, tatuaje, desene, de pe tricouri, căni, vitrine etc, abilitatea mea fiind aceea de a le reda, cu unele excepții, coerența unui singur fir de sârmă. Neavând studii de specialitate, nu știu dacă ce fac eu are o denumire consacrată, eu aș numi tehnica „modelaj cu sârmă”.

Lucrările sunt diverse, de la cele înrămate la cele pe suport, semne de carte, brelocuri, suveniruri pentru bucătărie sau de orice fel, mărțișoare, logouri pentru firme, mesaje scrise. Titlurile lucrărilor artistului sunt inspirații de moment, în funcție de specificul lucrării:„Fata cu părul de aur”, „Opțiune”, „Declarație de dragoste”, „Interschimbabilitate”, „Simbioză”, „Descendență”, „Reverie”, „SMS-uri de dor”, „Coabitare”, „Triumfală intrare”, „Natură aproape moartă” etc.

„Ca ustensile, folosesc, în principal, unghiile degetelor mari, pensetă, clești, foarfeci. La înrămare folosesc hârtia gumată, carton sau fetru colorat, precum și sârma colorată de modelaj de diferite grosimi și încerc să combin culorile sârmelor, ale fondului tablourilor și modelul ramelor, pentru un aspect vizual cât mai agreabil, pentru că publicul doritor este divers”.

Viorel a lucrat pentru instituții publice – „primării, școli, firme comerciale; lucrări de-ale mele au ajuns la politicieni, cântăreți, fețe bisericești etc.”, a primit comenzi de la persoane din țară și străinătate, din comunități de români din Italia, Franța, Austria, Germania, Belgia, Statele Unite, Tanzania. „Am onorat comenzi pentru inaugurări de școli, cadouri pentru angajați, evenimente în familie, mărturii de nuntă, botez sau alte evenimente religioase. Mă încântă să afirm că feedbackul a fost unul pozitiv și aș  fi ipocrit să afirm că partea financiară a activității mele nu e importantă, totuși, nu banul e scopul principal al hobby-ului meu. Sunt pensionar, nu sunt neapărat dependent de venitul din lucrările cu sârmă, deși această activitate implică investiții în materiale și alte cheltuieli”.

Viorel a participat la evenimente publice cum ar fi „Târgul „România tradițională”, prilejuit de Ziua Națională a României, Alba Iulia, 1 Decembrie 2022, „Târgul de turism rural de la Albac 2023”, „Festivalul Armonii și Gusturi, Pianu, Alba, 2022”, „Tradiții și obiceiuri ardelenești, Satu Mare, 2021”, „Târgul Mărțișorului, Negrești-Oaș, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024”, „Târgul de produse tradiționale, meșteșugărești și artizanale, Negrești-Oaș, 2020, 2021, 2022, 2023”, „Târgul de produse meșteșugărești, Satu Mare, 2024”, „Festivalul Sâmbra Oilor, 2024”.

„Neavând nicio calificare sau studii în domeniul artelor plastice, nu îndrăznesc să mă gândesc la expoziții personale, nevoind să îmi arog merite pe care nu le am. Mă consider un umil îndoitor de sârmă, lucru ce mă relaxează și mă împlinește și dacă ceea ce realizez place și altora, e satisfacția cu atât mai mare; împărtășesc cu drag experiența și lucrările mele tuturor celor interesați. Ca planuri de viitor, punctez continuarea acestui joc, diversificarea tipului de lucrări și a materialelor folosite”.

Mă bucur mult să pot să întâlnesc astfel de oameni și să vă povestesc despre ei

E atât de important să ai un talent, iar dacă acesta se transformă în artă, este ca și cum ai trăi două vieți. O astfel de artă te pune pe gânduri, iar, pentru acest artist, e umbrelă în zi de ploaie, e acoperiș în zi de furtună, e punte de trecut apa, e suport pentru suflet. E nevoie de un pic de atenție și imaginație și atunci e ușor de înțeles ceea ce face el, emoția prin care rezultatul înrămat te prinde nu se uită ușor.

Mulțumesc, Adrian Toth, și mult succes!

 

Cornelia Bălan Pop

membru UZPR, scriitor, traducător

(gazetanord-vest.ro)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *