◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Exclusivitate.
„Noi, consumatorii de știri, trebuie să știm să nu ne lăsăm manipulați”. Interviu cu Madlen Șerban, secretar general al CNR UNESCO

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Comisia Naţională a României pentru UNESCO derulează de mai multă vreme un parteneriat plin de realizări. În contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei, Madlen Șerban, secretar general al CNR UNESCO, a acordat în exclusivitate pentru Revista UZP un interviu în care a subliniat rolul decisiv al jurnalismului profesionist pentru informarea corectă a cetățenilor, într-o lume plină de crize și în vremuri marcate de dezinformare și de războaie informaționale.

 

– Ne bucurăm de această Zi Mondială a Libertății Presei. Pentru anul 2024, tema aleasă este dedicată planetei – jurnalismul în fața crizei de mediu… 

– Iată-ne puși în fața unui adevăr pe care nu mai știm cum să-l exprimăm, pentru că, într-adevăr, este o problemă astăzi. Această criză de mediu, așa cum spuneți, este interpretată și este interpretabilă, dar cel mai important este pentru noi toți să știm să o decriptăm. Dar ce putem să decriptăm noi, cetățenii de rând, dacă presa, care este cea mai importantă sursă de informare pentru noi și care se bucură de libertate – și ne imaginăm că nu este manipulată – ne pune la dispoziție informații care pot fi discutabile? Din această perspectivă, aș vrea să-mi permiteți, vă rog, să mulțumesc presei care rămâne presă, indiferent care sunt crizele prin care trecem cu toții și care, din câte surse or fi, minimum trei parcă am înțeles că ar trebui să fie, întotdeauna încearcă să obiectiveze informația care se prezintă pentru cei mulți. Iar noi, consumatorii de știri, la rândul nostru, trebuie să fim echipați, să citim aceste știri și să nu ne lăsăm manipulați, pentru că dacă de la presa scrisă am trecut la presa digitală, acum abundă știrile de toate felurile și trebuie să știm să gestionăm aceste informații din platformele digitale, cum le numește UNESCO  în orientările pe care le-a dat în anul 2023 referitor la modul în care putem să ne asigurăm că putem decela între adevăr și neadevăr. Cu alte cuvinte, trebuie să dezarmăm dezinformarea – iată că ambele părți, atât presa cât și cititorul de presă sunt în situația în care avem o mare nevoie de o gândire critică, de o preluare selectivă și cu înțelegere a tuturor informațiilor pe care le primim, deoarece crizele sunt mondiale, sunt internaționale și sunt multiple. Discutăm despre biodiversitatea care din nefericire dispare, vorbim despre poluarea aerului și nu cred că trebuie să explicăm mai mult, pentru că din nefericire le trăim zilnic și vedem cum respirăm, mai observăm și aceste schimbări climatice pentru că – oare câte anotimpuri mai avem în România? Poate că întrebarea este câte anotimpuri avem într-o săptămână, pentru că schimbările sunt foarte puternice. Credem în continuare că cercetarea științifică este fundamentală pentru a ne informa și pentru a fi capabili să înțelegem ce ni se întâmplă.

– Sunt jurnaliștii de mediu mai expuși pericolului astăzi decât în trecut?

Ne bucurăm că la Santiago de Chile a avut loc un important eveniment pe care UNESCO l-a organizat tocmai pentru a semnala, aș zici eu, fiecare dintre cuvintele pe care le are Ziua și Mondială și Libertate și Presă. Bineînțeles, presa este și un foarte bun profesor, pentru că este de datoria celor care se angajează în acest domeniu să-l facă pe cititor, pe ascultător să înțeleagă despre ce este vorba – iată acest forum World Press Freedom Day Conference 2024 a pus problema privind siguranța jurnaliștilor, pentru că de multe ori ne întrebăm cât de bine este să avem un reporter sau un ziarist într-un loc sau de ce nu-l avem în alt loc, de ce unii acceptă să meargă, alții nu… Într-adevăr, meseria de jurnalist nu a fost niciodată ușoară și acum poate mai mult ca niciodată nu este o meserie sigură, pentru că a spune adevărul întotdeauna a fost dureros și poate câteodată chiar periculos. A spune adevărul despre cauzele poluării și care sunt sursele poluării știm foarte bine că poate afecta interese materiale deosebite, dar până la urmă, împreună cu jurnaliștii și cu oamenii care nu cred că ar mai trebui să se mulțumescă cu o pasivitate care îi costă și ne costă pe toți, cu recunoștință față de jurnaliști, cu toții ar trebui să manifestăm un civism de o altă factură, acea factură care nu înseamnă agresivitate, nu înseamnă violență, ci înseamnă a spune un NU categoric acelor surse care duc către pierderea calității și a pieții noastre.

– Cât de importantă este presa pentru conștientizarea problemei globale a climei?

 pentru că vedem toate măsurătorile care se întâmplă în oricare dintre orașele în care trăim, vedem care sunt ierarhiile, unde sunt orașele din România comparativ cu alte orașe din lume, sigur că vedem ce se întâmplă și pe alte continente că deja poluarea a ajuns atât de puternică, încât nu mai ai vizibilitate, nu mai poți merge pe stradă, nu mai poți respira. Dispar specii de plante din cauza acestor temperaturi. Vedem vegetația de vară deja prezentă în timpul primăverii. Deci toate lucrurile acestea, dacă nu reușim să le protejăm astăzi, cu certitudine nu le vom mai avea mâine și atunci viața va fi din ce în ce mai dificilă pentru noi toți.

Deci jurnalistul care arată care este sursa și care este adevărul evident că este mai expus decât oricine altcineva. Din acest motiv, libertatea presei – ca temă, ca zi mondială – este fundamentală. pentru noi toți. Dar nu o libertate care ne manipulează, ci o libertate a presei care spune adevărul.

 

Interviu realizat de Mădălina Corina Diaconu

(Revista UZP, nr. 34/2024)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *