◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.07.2024

Despre prețul păcii
în Orientul Mijlociu (II)

Prețul pe care Washingtonul îl plătește – asumat, să ne înțelegem – pentru susținerea aproape necondiționată a Israelului împotriva celor care-i pun în pericol existența a crescut ca niciodată în istorie ca urmare a extinderii în timp a conflictului din Gaza, iar aici nu-i vorba doar de resurse financiare și arme. Factorul timp are o valență relevantă în evaluarea geopolitică a consecințelor acestui conflict care, pe zi ce trece, arată că o victorie totală asupra Hamas devine improbabilă. Pe acest fond, s-a adâncit dezacordul între Washington și Ierusalim și a crescut presiunea Americii asupra guvernului israelian. Diplomația americană se străduiește, cu eforturi supraomenești, să materializeze directiva politică a președintelui Joe Biden de evitare a unui conflict generalizat în regiune. Până acum a reușit, însă prelungirea operațiunilor din Fâșie și zecile de mii de morți ar putea anula orice rezultat pozitiv. Să nu uităm că  președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un apel către lumea islamică pentru a reacționa împotriva Israelului. ,,Am ceva de transmis lumii islamice – a spus liderul de la Ankara. Ce așteptați pentru a lua o decizie comună’’. Este drept, era vorba de eventuale ,,presiuni’’ ale Israelului asupra Curții de justiție de la Haga, dar îndemnul, scos din context, ar putea însemna mult mai mult.

 

Arabia Saudită, stat-cheie în asigurarea securității viitoare a Israelului

Înainte de 7 octombrie, diplomația americană și-a concentrat eforturile în sensul extinderii înțelegerilor cunoscute sub numele de Acordurile Avraam – inițiate în mandatul președintelui Donald Trump. În esență, Washingtonul oferea unele avantaje sau concesii statelor arabe care acceptau normalizarea relațiilor cu Israelul. Administrația Biden a contiunat demersurile în discuție axându-se pe atragerea în acest cadru a Arabiei Saudite, statul arab cel mai important și cu cea mai mare influență în regiune. Casa regală de la Riyad a cerut în schimb garanții sporite de securitate în comparație cu cele din ultimele decenii și acces crescut la tehnica de luptă americană de ultimă generație. Prin natura solicitărilor, se apropia de poziția Israelului în relația cu America. Războiul din Gaza, și mai ales prelungirea acestuia, le-a adus aminte saudiților că raporturile cu Israelul sunt, ca nivel de sensibilitate, cele mai importante din întreg eșichierul de relații externe ale țării. Și le-a mai amintit ceva. Faptul că opinia publică saudită susține necondiționat cauza palestiniană, ca de altfel o bună parte din miile de membri ai Casei regale. Sotto voce, însă. Și totuși, înainte de 7 octombrie, saudiții de rând ar fi fost de acord cu o creștere moderată a relațiilor economice cu Statul Ebraic care s-ar fi putut transforma într-o sustenabilă relație politică. Acum însă, Regatul nu mai e dispus să normalizeze relațiile cu Israelul decât dacă se va crea un stat palestinian independent. Vox populi…

În paralel însă, administrația de la Washington nu și-a pierdut speranța. După ultima întâlnire Blinken – MbS (Mohammad bin Salman – influentul moștenitor al tronului saudit),  secretarul de stat a anunțat că s-ar fi făcut unele progrese în procesul de normalizare a relațiilor Riyad-Ierusalim. Mai curajos, Joe Biden a precizat că ,,saudiții ar fi gata să recunoască Israelul’’. Blinken nu candidează, unchiul Joe, da.

În triunghiul Riyad-Ierusalim-Washington, obstacolele politice au fost și rămân semnificative mai ales în contextul determinat de ,,momentul 7 octombrie 2023’’. Chestiunea palestiniană este doar unul dintre ele. Urmează garanțiile de care vorbeam mai sus, sprijinul american pentru programul nuclear civil saudit și altele de mai mică importanță.

 

George Miloșan

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *