◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

UNESCO. Protecția oceanelor

De la începutul Deceniului Oceanului, în 2021, peste 500 de proiecte au fost lansate în întreaga lume pentru a îmbunătăți cunoștințele și protecția oceanelor, a salutat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, la deschiderea Conferinței Deceniului Oceanului 2024, desfășurată la Barcelona (Spania), în zilele de 11 și 12 aprilie 2024 (https://news.un.org/fr/story/2024/04/1144741): „Din 2021, s-au realizat multe în jurul celor trei axe cheie pe care le-am definit: înțelegeți, educați, protejați. Peste 500 de proiecte sunt implementate în aproximativ 60 de țări și au fost mobilizați peste un miliard de dolari”, a declarat doamna Azoulay în discursul său de deschidere la conferință, salutând aceste eforturi „semnificative”.  „Dar mai sunt multe de făcut. Acesta este motivul pentru care trebuie să continuăm să investim în știință, să educăm, să alertăm și să creștem gradul de conștientizare. Doar mobilizarea maximă va face posibilă salvarea oceanelor”, a subliniat șefa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Peste 1.500 de persoane, inclusiv șefi de stat și de guvern, experți, ONG-uri și reprezentanți ai sectorului privat, participă la această conferință oceanică organizată de UNESCO și Spania în perioada 10-12 aprilie la Barcelona, una dintre cele mai importante evenimente dedicate oceanului în acest an.

 

O foaie de parcurs oceanică globală

Conferința a contribuit la dezvoltarea foii de parcurs oceanice globale pentru următorii cinci ani, care trebuie să acopere toate provocările Deceniului Oceanic, inclusiv cele mai importante, cum ar fi clima, biodiversitatea marină, dezastrele naturale, poluarea, resursele marine și alimentele. S-au pus bazele managementului durabil al oceanelor, stimulând inovația bazată pe știință și dezvoltarea economiei albastre, la nivel local și global, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

În cadrul conferinței, UNESCO și 13 orașe ale planetei au anunțat crearea platformei „Cities with the Ocean”, o nouă alianță între agenția ONU, orașele de coastă și porturi. Aproximativ 75% din megaorașele lumii sunt situate pe coaste, iar locuitorii lor sunt cei mai afectați de dezastre – naturale sau cauzate de activitățile umane – precum tsunami-urile, poluarea sau efectele schimbărilor climatice. Aceste megaorașe sunt, de asemenea, cele mai receptive și cele mai bine plasate pentru a implementa soluții la nivel local.

UNESCO va sprijini aceste orașe cu programe adaptate nevoilor lor, cum ar fi consolidarea programului Tsunami Ready, formarea planificatorilor urbani pentru a anticipa riscurile legate de eroziunea costieră sau pentru a colecta date științifice destinate instrumentelor dezvoltate de UNESCO ca Sistemul Global de Observare a Oceanului ( GOOS).

Un prim simpozion internațional al orașelor de coastă va avea loc în 2025 la Qingdao, unul dintre cele mai mari orașe de coastă din China. Rețeaua va fi evidențiată și la Nisa, în iunie 2025, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Oceane.

 

Un nou centru dedicat economiei albastre

În timpul întâlnirii sale cu Audrey Azoulay de miercuri dimineață, primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a prezentat candidatura orașului său pentru a găzdui un nou centru de colaborare pentru Deceniul Oceanelor, axat pe dezvoltarea unui albastru economic durabil.

Acest centru s-ar baza pe investițiile și activitățile deja în desfășurare la Barcelona pentru a promova inovația și tehnologia legate de economia albastră durabilă. Acest sector reprezintă deja 4,3% din PIB și 1,4% din locurile de muncă din oraș. UNESCO va realiza un studiu de fezabilitate până în septembrie 2024, în vederea deschiderii acestui centru înainte de sfârșitul anului.

Din 2021, 12 centre de colaborare au fost deja create sub auspiciile UNESCO, pentru a coordona acțiunile de cercetare și protecție decise în cadrul Deceniului Oceanic.

 

Înțelegeți, educați și protejați!

Prioritatea UNESCO este promovarea cunoștințelor științifice. Datorită Deceniului Oceanului, mii de date și informații au fost deja colectate pe subiecte precum acidificarea și oxigenarea oceanelor, creșterea nivelului mării, biodiversitate și batimetrie.
25% din fundul mării este acum cartografiat în înaltă definiție, comparativ cu 6% în 2017. Odată cu Organizația Hidrografică Internațională, UNESCO a cartografiat deja în înaltă definiție 25% din fundul mării, față de doar 6% în 2017. Organizația avansează, de asemenea, în cartografierea speciilor marine, grație Sistemului său de informații privind biodiversitatea oceanică (OBIS), compilând 126 de milioane de observații pe peste 180.000 de specii.

În timp ce mai puțin de una din două programe școlare a menționat protecția oceanelor în 2021, UNESCO sprijină în prezent 100 dintre statele sale membre să integreze educația pentru mediu și oceane în programele lor școlare, regândind în același timp formarea profesorilor în consecință. În același timp, UNESCO a pregătit aproape 200.000 de oameni – tineri și adulți – în educația oceanică. Ea conduce un program global în acest domeniu alături de Prada, de care beneficiază anul acesta peste 34.000 de studenți din 56 de țări.

Prin programele și rețelele sale globale, UNESCO protejează și ecosistemele. Organizația a înființat 240 de rezervații ale biosferei insulare și de coastă în 82 de țări și a înscris 50 de situri marine din 37 de țări pe Lista Patrimoniului Mondial. Acestea din urmă concentrează 21% din ecosistemele de carbon albastru ale planetei, în special pădurile de alge, mangrovele și pajiștile sărate care absorb carbonul.

 

 

Emilian Dobrescu/UZPR

Foto: unsplash.com

 

 

*Cele 13 ale platformei „Cities with the Ocean” sunt: Auckland (Noua Zeelandă), Barcarena, Niteroi (Brazilia), Barcelona (Spania), Horta, Matosinhos (Portugalia), Lagos (Nigeria), Miami Beach (Statele Unite) , Mombasa (Kenia), Nisa (Franța), Quingdao (China), Rimini, Veneția (Italia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *