◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Premii în memoria unor jurnaliști, acordate la Concursul „Copiii din Țara Dorului”

Sâmbătă, 8 iunie 2024, la Sala „Iazul Morilor” din Buzău s-a desfășurat Festivitatea de premiere a ediției a patra a Concursului Național de Creație Literară pentru Elevi „COPIII DIN ȚARA DORULUI”, organizat de Filiala Buzău a Ligii Scriitorilor în parteneriat cu Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Cu această ocazie au fost acordate două premii în memoria a doi tineri jurnaliști buzoieni, Ionuț Barbu și Elena Popescu, „căzuți la datorie” pe data de 24 mai 2004 în tragedia de la Mihăilești.

Mulți dintre noi își mai amintesc de acea tragedie, când un autocamion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat și a luat foc pe DN2-E85, la intrarea în comuna Mihăilești, județul Buzău. Dar cel care își amintește cu multă tristețe de acel eveniment este domnul Petre Titi, directorul „Campus TV”, șeful celor doi tineri jurnaliști: Ionuț Barbu – cameraman și Elena Popescu – reporter.  

În adunarea generală a Filialei „Pamfil Șeicaru” Buzău a UZP din 1 martie 2024, domnul Petre Titi a propus ca în acest an să fie omagiați cei doi jurnaliști prin acordarea unor premii care să le poarte numele. Întrucât Concursul „COPIII DIN ȚARA DORULUI” era în plină desfășurare, am luat hotărârea ca în cadrul acestui concurs să se acorde și cele două premii pentru lucrările unor elevi care sunt cât mai aproape de unul dintre genurile jurnalistice.

Din cele 115 lucrări înscrise în concurs,  juriul format din: Tudor Cicu – președinte, membru în Uniunea Scriitorilor; Mihail Milea, membru în Uniunea Scriitorilor și membru UZP; Gheorghe Postelnicu, membru în Uniunea Scriitorilor și Petre Titi, membru UZP, a selectat două lucrări care au primit premiile „Ionuț Barbu” și „Elena Popescu” . 

Prezent la activitate, domnul Stan Brebenel, președintele Filialei „Pamfil Șeicaru” Buzău a UZP, a prezentat elevilor informații în legătură cu profesia de jurnalist.

La festivitatea de premiere ne-am bucurat de prezența unui număr mare de participanți, elevi din cele trei categorii înscrise în concurs – Bobocei, Gimnaziu și Liceu – care au fost impresionați de prezentarea activității celor doi jurnaliști, prezentare făcută atât de domnul Petre Titi, cât și de  domnul Alexandru Pripon, membru UZPR, care l-a cunoscut pe Ionuț Barbu, fost vecin, coleg și bun prieten. Cunoscându-i familia, domnia sa a invitat la festivitatea de premiere și pe fratele mai mic al lui Ionuț, domnul Liviu Barbu, cel care a înmânat premiul „Ionuț Barbu” elevei Raissa Alessandriu, clasa a VII-a la Școala Gimnazială din localitatea Gura Dimienii, jud. Buzău, pentru lucrarea „Concurs cu parfum de excursie”, lucrare care a primit și un merituos premiu I. 

Premiul „Elena Popescu” a fost înmânat de domnul Petre Titi elevei Andreea Annemarie Anghel, clasa a V-a la Liceul de Arte „Margareta Sterian” Buzău, pentru lucrarea „Hatsune Miku”.

Celelalte premii au fost acordate de juriu, în ordinea mediilor, la cele trei categorii de vârstă, fiecare elev primind și câte un volum antologic cu toate lucrările din concurs, apreciate de juriu ca fiind apte pentru publicare. De menționat că desenele pentru coperta volumului, ca și cel folosit la afiș și la diplome au fost realizate tot de eleva Raissa Alessandriu.

Volumele, trofeele și medaliile au fost puse la dispoziție de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău.

 

Elena Căpățînă/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *