◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Jurnalista chineză care a dat alarma despre pandemie, eliberată… parțial

Autoritățile chineze au eliberat-o pe jurnalista Zhang Zhan, care a fost închisă în 2020 pentru că a filmat și scris despre focarul de COVID-19 din Wuhan. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF), care a militat pentru eliberarea ei, a declarat că este în continuare îngrijorată de situația jurnalistei, deoarece rămâne sub supraveghere strictă din partea autorităților.  „Libertatea parțială nu este deloc libertate”, punctează RSF, care solivită intervenție diplomatică „pentru a-i asigura eliberarea completă și necondiționată, fără întârziere”.

Pe 21 mai 2024, Zhang a lansat un videoclip, printr-un intermediary, care confirmă eliberarea ei, dar fosta activistă a apărut slăbită, posibil bolnavă și vorbind foarte încet, potrivit theconversation.com.

În februarie 2020, Zhang a călătorit la Wuhan, unde a filmat povești despre amploarea blocării, concentrându-se pe gările goale, spitalele pline de pacienți și limitele stricte ale libertății de exprimare referitoare la subiect. Jurnalista a postat materialele pe rețelele de socializare și într-una obținută de BBC se poate vedea că poliția o oprește fizic să filmeze.

Zhang a fost arestată în luna mai 2020 și ulterior a fost acuzată de „provocarea de probleme”, o acuzație despre care corespondentul The Guardian, Amy Hawkins, spune că este standard pentru activiști și provoacă o rată de condamnare de 99%. Alți trei jurnaliști cetățeni chinezi au fost reținuți în aceeași perioadă cu Zhang.

 

China, „cel mai mare temnicer de jurnalişti din lume”

În timpul detenției sale, Zhang a făcut greva foamei și a ajuns să fie internată în spital. Într-una dintre audierile ei, a fost adusă în instanță într-un scaun cu rotile. Potrivit RSF, fusese hrănită forțat printr-un tub nazal și suferea de „malnutriție severă, boli gastrointestinale și număr scăzut de globule albe”.

În indicele RSF World Press Freedom 2024, publicat recent, China se află pe locul 172 din 180 de țări, țara fiind „cel mai mare temnicer de jurnalişti din lume”, cu 106 jurnalişti şi trei lucrători media fiind în prezent reţinuţi.

După o campanie diplomatică majoră, jurnalista a fost eliberată și a spus că întemnițarea a fost „ca și cum ar fi fost îngropată de vie”. În timpul detenției, singurul ei contact cu exteriorul era o fereastră deschisă timp de 15 minute pe zi.

Nu doar China este în război cu jurnaliştii. Într-un comentariu general despre starea presei, RSF a spus: „Libertatea presei din întreaga lume este amenințată chiar de oamenii care ar trebui să îi fie garanți – autoritățile politice”. Ultimele cinci țări din indicele RSF demonstrează că regimurile politice represive sunt cei mai mari agresori ai lucrătorilor pentru drepturile omului și jurnaliştilor: Iran, Coreea de Nord, Afganistan, Siria și Eritreea. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *