◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Eveniment la Slatina: 140 de ani de la înființarea Colegiului Național „Radu Greceanu”

Vineri, 7 iunie 2024, începând cu ora 10,00, s-a desfășurat sărbătorirea celor 140 de ani de existență ai CNRG din Slatina.

La ora 10,00 au fost primiți invitați în acordurile muzicale ale cvartetului „Romantic” din Craiova. Au fost vizitate sălile de clasă, laboratoarele și spațiile exterioare. Între timp, invitații au mai schimbat impresii la o cafea și/sau o apă minerală plată/gazeificată.

A urmat un café-concert în amfiteatrul „Traian Biju”; solist, elevul Dan Siborovschi.

Deschiderea festivității, a făcut-o dna. prof. biolog Gianina-Isabela Pîrvu, directoarea citadelei de cultură sărbătorită. Dânsa a făcut un arc de excelență peste timp, de la 1884 la 2024.

S-a propus un moment de reculegere pentru toți profesorii și absolvenții care au trecut la cele veșnice…

Un restrâns sobor de preoți de la Episcopia Oltului și Romanaților a săvârșit un „Te Deum Laudamus”; răspunsurile le-a dat corul CNRG, dirijat de pr. prof. muzicolg Claudiu Popa.

Dintre invitați, primul a vorbit primarul municipiului Slatina dl. Emil Moț, care a transmis și aprecierile președintelui CJ Olt, dl. Marius Oprescu.

Apoi a vorbit dl. prof. Adrian Bărbulete, inspectorul școlar general al ISJ Olt, care a apreciat activitatea de învățare și cercetare din CNRG.

În continuare a vorbit prof. fiz. Ion Câciu, primul director după ’89, care ne-a relatat câteva din „durerile” metamorfozei de la dictatura comunistă la democrație.

Ne-a oferit amintiri din cancelaria CNRG și din clase dna. prof. filolog Iuliana Drăgănescu.

Academicianul prof. univ. dr. cardiolog Leonida Gherasim, membru de onoare  al Academiei Române, LRG-ist promoția 1947, dat fiind că din motive de sănătate n-a putut participa, l-a rugat pe alt LRG-ist dl.Acad.Octavian Popescu, să-i prezinte cuvântul omagial pentru CNRG-140.

A urmat la microfon dl. Ion Lazu, LRG-ist promoția 1956, inginer geolog și scriitor.

Tot un LRG-ist 1956, jurnalistul și scriitorul Ion-Jean Andreiță (tot din motive de sănătate), a prezentat un mesaj video, plin de recunoștiință pentru anii de liceu și a urat succese notabile în continuare!

Diac. prof. muzicolog Jan Lupu, binecunoscutul dirijor coral, LRG-ist 1963; (și dânsul din motive de sănătate) a transmis tot prin video gratitudina sfinției sale pentru anii ca licean LRG-ist și cu speranța aproape convingere că-n viitor, CNRG va fi și mai sus!

Dl. prof. biolog Emanuel Merer, LRG-ist promoția 1959, fost inspector școlar și director la alte unități școlare, a depănat cu bucurie amintiri din vremea când era licean la CNRG.

Tot LRG-ist și tot promoția 1959, a vorbit dl.prof.matem.Dumitru Nica, fost director-adj.aici, dar director la alte licee, inspector școlar și inspector școlar general la ISJ-Olt. A contribuit la aducerea la Slatina a unui centru de predare de la Institutul Politehnic din București pentru pregătirea subinginerilor metalurgiști; acolo a fost asistent universitar, lector, dar și coordonator al centrului.

Un LRG-ist promoția 1966 este și dl.Polidor Bratu, prof.univ.dr.ing.în construcții, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România. Nici dânsul n-a uitat baza de formare și lansare CNRG!

A venit la microfon dl. av. Iancu Tănăsescu, LRG-ist promoția 1966, prof. univ. dr. jr., prodecan și scriitor. Dânsul a făcut o comparație pertinentă-cu argumente-a LRG de atunci, cu CNRG de azi.

Un alt LRG-ist de bun renume, promoția 1969, prof. matem.-info. Vasile Voinea, fost director la centrul de calcul electronic din Slatina, a ales-cu inima și cu sufletul-să vină prof. la CNRG ca formator de formatori!

Un LRG-ist promoția 1970, de mare renume, dl.Octavian Popescu prof.univ.dr.emerit biolog, membru al Academiei Române, a elogiat „matca” de intelectuali care  fost și a rămas CNRG!

A urmat la microfon dl.Mugurel Stan, LRG-ist promoția 1988, antreprenor „Professional Certified Coach”, fondator „Big life Project”, care i-a încurajat – argumentat – pe actualii elevi să studieze afară, dar să aplice la noi în țară!

Obișnuită cu microfonul, binecunoscuta realizatoare TVR (emisiuni de cultură juridică), dna. av. Mihaela Olaru a recunoscut cu bucurie că bazele formării sale intelectuale le-a primit la LRG Slatina. A mulțumit, a urat noi succese și a promis că în emisiunile domniei sale va promova orice performanță marca CNRG Slatina.

A venit la microfon, a altă LRG-istă promoția 1992, dna.prof.Raluca Ivănuț, fost director CNRG și actual director la „CN George Coșbuc” din București, care a apreciat evoluția CNRG și a felicitat actuala conducere!

A vorbit și dl.av.Mihai Bubatu, LRG-ist promoția 1992, președinte al Caselor de Asigurări a Avocaților din România. Dânsul a mulțumit „trambulinei intelectuale”  (CNRG) care l-a lansat spre înalta cunoaștere!

Un LRG-ist din promoția 1995, este și dl. Cristian-Ionuț Cîrstea, cercetător dr. în biologie moleculară, lider grup cercetare în Universitatea Ulm din Germania. A mulțumit CNRG pentru instruirea de excepțiie primită la profilul bioo-chimie aici!

Dna. farm. Cristina Uță, LRG-istă promoția 1995, n-a uitat unde a primit bazele bio-chimiei, a mulțumit și a promis că are în vedere derularea unor proiecte de colaborare cu CNRG!

A vorbit la microfon și absolventul promoția 1999,cu cea mai mare vechime LRG-istă (8 ani, cl.V-Xll), dl.Valeriu Dițuleasa-Roman, dr.în filologie, poliglot. A avut numai cuvinte de laudă pentru mentorii săi din LRG!

A vorbit și LRG-istul promoția 2018, dl.Sorin Popescu medic rezident cariolog în Germania, care a remarcat „rădăcinile sănătoase” de la CNRG în bio-chimie!

A venit la microfon și fostul prof.de filosofie de la LRG, dl.Gheorghe Nicolăescu, scriitor. Dânsul a admirat condițiile actuale foarte bune pentru elevi și pentru profesori.

Avorbit din sală-laudativ-fosta prof. de filosofie de la LRG, dna. Constanța Zamfira, care ne-a onorat în anii ’60 și ca soprană!

A fost invitat și dl. jr. Ion Nicolae-Gelu poet, scriitor, actor și dramaturg, cu merite notabile în viața teatrală slătineană!

Din partea elevilor de la CNRG, a vorbit eleva Ștefania Diaconu, care este și Ambasador UNICEF.

Corul CNRG a oferit un moment muzical, apoi Jazz Brunch: Ana-Maria Munteanu și Arya Band.

Prezentatori au fost elevii: Georgiana Păun (cl. a X-a) și Erik Băjan (cl. a lX-a).

Montajul a fost realizat de elevii: Denisa Andrei, Alexandru Ciobanu, Maria Chirciu, Ștefania Diaconu, Iuliana Dogaru.

Sunetul și luminile, elevii: Andra Filea, Nicolas Fulga, Lorena Ilie și Alexandra Vedere.

Organizatori au fost: CNRG Slatina și Asociația „Radu Greceanu”.

Să nu uităm activitatea publicistică din CNRG Slatina:

Dl. prof. dr. Gheorghe Moise (membru UZPR filiala „Pan M. Vizirescu” Olt), coordonatorul revistei școlare „Amicii cunoașterii” la CNRG!

Dna. prof. Teodora Marica, a coordonat apariția revistei „Tempo”, tot la CNRG!

Se cuvine să adresăm felicitări și elevilor-redactori! Succese în continuare!

La mulți ani cu multe performanțe școlare spre cele universitare, CNRG Slatina! Garanțiile succeselor: calitatea elevilor, a profesorilor și a managementului asigurat de dna. prof. biolog Gianina-Isabela Pîrvu!

 

prof. filolog Ana Vasile/UZPR Olt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *